Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pregled aktivnosti Novog europskog Bauhausa


U prvom dijelu 2022. pokrenuto je dosta aktivnosti u zajednici Novog europskog Bauhausa (NEB). Nacionalna platforma za NEB započela je s radom početkom godine te otvorile niz tema vezanih za transformaciju mjesta u kojima živimo u ljepša, održivija i uključivija. Na događanju održanom u Zagrebu tematizirana je urbana obnova i revitalizacija zapuštenih gradskih dijelova, s osvrtom na europsku, regionalnu, gradsku i lokalnu razinu – razinu naselja i kvartova, mjesta same transformacije. Ova goruća i značajna tema, osobito i u kontekstu obnove nakon potresa, povezana je s još jednom iznimno značajnom kroz događanje koje smo organizirali u Karlovcu – zeleno integrirano planiranje kao temelj za NEB. Zamišljena transformacija nekadašnje vojarne u Luščiću, dijelu Karlovca u održivo, klimatski neutralno naselje koje je zamišljeno da funkcionira kao samostalni ekosustav bila je pritom pokazni primjer kako izgleda uspješna suradnja grada, gradskih službi i struke koja uz kvalitetnu pripremu rezultira kvalitetnim urbanizmom. NEB je prilika za reafirmiranje prostornog planiranja i kvalitetnije sinergijsko integriranje često paralelnih procesa sektorskog i financijskog planiranja u njega. U Osijeku je pak platforma sudjelovala na Kreativnoj riznici gdje je tematizirana veza kreativnosti i kreativnih industrija s NEB-om, tom prilikom osobito se ocrtala širina NEB-a te poveznica s održivim razvojem, uz pokazane primjere realizacija Studentskog paviljona u Osijeku, Muzeja vučedolske kulture te Farme Fajferica. Uz ova fizička događanja održan je i niz online radionica i panela, među ostalima i onaj o NEB-u kao dodatnom kohezivnom elementu Europske unije na kojem smo uspjeli okupiti top imena iz NEB zajednice.

Otvoreni su mnogi natječaji za dodjelu sredstava za NEB projekte, zanimanje i odgovor dionika iz Hrvatske je vrlo dobar, osobito jedinica lokalne samouprave i razvojnih agencija ali i udruga i ostalih asocijacija. Također završeni su i već prvi natječaji, veseli saznanje da će jedan od pilota u prvom ciklusu biti i u Hrvatskoj. U travnju je pokrenut i NEB Lab, zamišljen kao prostor za zajedničko stvaranje i suradnju dionika zajednice NEB-a. Kroz njegovo djelovanje dionici će kroz konkretne projekte transformirati mjesta u kojima živimo, raditi na uklanjanju barijera za njihovu realizaciju, razmjenjivati dobre prakse i iskustva te definirati same odrednice NEB-a detaljnije i nadograđivati financijski okvir potreban za realizaciju. Osobito je važno da su u zajednicu, u kojoj se nalazi više od 450 službenih partnera, članova Vijeća inicijative, Nacionalnih kontakt točaka, dobitnika i finalista nagrada te sudionika svih NEB natječaja i poziva, pozvani priključiti se i gospodarski subjekti te jedinice lokalne i regionalne samouprave kroz kategoriju NEB Friends.

NEB Festival u Brusselsu, sa satelitskim događanjima diljem Europe odvijati će se od 9. do 12.6. To će biti prilika za međusobne susrete, razmjenu iskustva, prikazivanje projekata dobre prakse osobito onih lokalnog karaktera, dodjele nagrada, diskusije članova zajednice Novog europskog Bauhausa odnosno promociju inicijative na najvišoj razini jer Festival je zamišljen ujedno i kao forum i kao sajam. Znakovito je i glavno mjesto održavanja NEB Festivala koje šalje jasnu poruku kojim smjerom treba ići – Gare Maritime, obnovljeni kompleks kulturne baštine arhitekture s početka XX. stoljeća – u potpunosti energetski i ugljično neutralan, obnovljen prema principima kružnosti, zelene gradnje, održivosti, upotrebe materijala s niskim ugljičnim otiskom te primjenom obnovljivih izvora energije u maksimalnom obimu (dizalice topline koje koriste geotermalnu energiju, sunčane elektrane na 17.000 m2 krova i dijelu ostakljenih pročelja).

Očekujte od REGEA tima i poseban osvrt na NEB Festival u sljedećem newsletteru te pratite aktivnosti Nacionalne platforme NEB-a na našoj web stranici i društvenim mrežama.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top