Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

SMAFIN o financijskim mogućnostima


Nedavno održani Okrugli stol organiziran u okviru projekta SMAFIN, donio je aktivnu raspravu o mogućnostima financiranja zelene tranzicije u višestambenim zgradama i industriji te sinergiji ova dva područja s inicijativom Novog europskog Bauhausa.

Dugo iščekivani javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada je nedavno objavljen, a prijave se počinju zaprimati od 17. svibnja. Iako su tehnički uvjeti poziva vrlo zadovoljavajući jer obuhvaćaju širok spektar mjera kojima će se postići energetske uštede, potrebno je početi promišljati o energetskoj obnovi i izvan postojećeg modela financiranja koji se fokusira isključivo na bespovratna sredstva.

Kontinuitet u planiranju poziva i pripremi projekata je također bila jedna od tema diskusije prvog dana Okruglog stola, a jedan od izazova koji predstoji u sljedećim godinama je pronalazak načina poticanja energetske obnove i bez bespovratnih sredstava, kao i poticanje građana da u obnovu krenu samostalno.

Kontinuitet je bila ključna riječ i drugog dana Okruglog stola na kojem su panelisti iz privatnog i javnog sektora razgovarali o izazovima u financiranju mjera energetske učinkovitosti u industriji i poslovnom sektoru te korištenju inicijative Novog europskog Bauhausa kao spone između svih sektora. Na tragu toga, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su najavili da čekaju odluku Europske komisije vezano uz pripremljenu shemu za povećanje obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju u prerađivačkoj industriji koja će se financirati iz sredstava Modernizacijskog fonda, a dokumentacija poziva koji će biti pripremljen prema navedenoj shemi će se uskoro naći i na javnom savjetovanju.

Iako se susreću s brojnim izazovima koji koče zazelenjevanje hrvatske industrije, naši panelisti iz poslovnog sektora su istaknuli kako zelena tranzicija zapravo nije novi koncept u industriji i poduzetništvu, jer su oduvijek tražili načine smanjenja potrošnje energije i povećanja ušteda kako bi mogli povećati konkurentnost na tržištu. U više navrata je istaknuto kako će se jedino suradnjom svih dionika moći transformirati gospodarstvo u zeleno i održivo te postići klimatski ciljevi na koje smo se obvezali.

Suradnja privatnog i javnog sektora je također bitan element i u inicijativi Novog europskog Bauhausa, u okviru koje je nedavno pokrenut i NEB Lab kojim se želi stvoriti poticajne uvjete za zelenu tranziciju te pokrenuti opipljivu transformaciju na terenu. Dodatno veseli i najava da će se kroz instrument Regionalnog razvojnog fonda koji će se financirati iz Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. poticati ulaganja u javnu i poslovnu infrastrukturu za komercijalne namjene kako bi projekti bili pripremljeni u skladu s NEB odrednicama.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top