Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Urbana obnova hrvatskih gradova


21. veljače održana je prva javna tribina Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa na temu urbane obnove hrvatskih gradova u Uraniji – prostoru kreacije, nominiranom za nagradu Novog europskog Bauhausa 2021.

Na tribini su sudjelovali predstavnici Ministarstva kulture i medija, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, strukovnih i gospodarskih komora, gospodarskog i financijskog sektora i udruga građana.

Javnu tribinu moderirao je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEAe koja je ujedno i nacionalni koordinator platforme.

Cilj javne tribine nije bilo samo iznošenje problema već i definiranje rješenja, jer izazovi su veliki, a posla je puno.

Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca istaknula je kako je energetska tranzicija investicija, e ne nametna obaveza i trošak. Dodala je kako EU sredstva nisu dovoljna i kako svi trebamo osvijestiti potrebu energetske tranzicije. Svakako će biti potrebe za uvozom radne snage. Mi smo mala zemlja i teško da možemo očekivati da možemo zadovoljiti sve potrebe, ali ovo je svakako dodatna prilika da nam se uloženo i vrati., nadodala je gospođa Tomić

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba izjavio je da se trebamo zapitati što ćemo s objektima koji još uvijek, nakon 50 godina upotrebe, nemaju fasadu. Dok njih ne potaknemo da krenu razmišljati o energetskoj obnovi, nećemo moći puno. Nadalje, 20 000 objekata samo u Gradu Zagrebu je zaštićeno.  Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju – to su dva ključna zakona kojima bismo trebali definirati sve što nam je potrebno za realizaciju ideja obnove i promjena.

Drago mi je da smo osvijestili da smo privedeni u EU. – izjavio je Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija te nadodao da se nalazimo u jedinstvenoj prilici da kroz različite program realiziramo potrebne projekte. Potres je otvorio tešku temu, a to je međuvlasnički ugovor. Upravo zato je taj proces kod nas duži, ali svaki izazov je i prilika.

Predsjednica hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac naglasila je da struka očekuje da donositelji odluka postanu svjesni onoga o čemu govori struka – promocija kulture, promocija mehanizama za osiguranje vrsnoće arhitekture koja se onda može implementirati u kulturnu baštinu i obnovu zgrada kako energetsku tako i konstruktivnu. Mi želimo da nam donositelji odluka jasno daju mehanizme što će nam omogućiti da mi kreativci možemo onda ponuditi najbolje od sebe. Sredstava očito ima, pitanje je kako se investiraju. Ono što se investira, mi želimo da bude važno za cijelo društvo, za prostor u kojem živimo i da bude najbolje moguće – nadodala je.

Irena Križ Šelendić, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja zaključila je da je dijalog partnera ključan i uklopili su ga u Zakon o gradnji. No, nadodala je i kako je važno educirati od najranije dobi na pitanja i teme zašto je potreban projekt, zašto je važno da su projekti održivi, da je prostor resurs koji možemo uljepšati ili devastirati – ovisno kako ćemo se prema njemu ponašati i hoće li u njega ulagati. Nadodala je i kako imamo najveće grantove u Europi za energetsku obnovu. Naša obnova je cjelovita i u poziciji smo da sada moramo uložiti puno više da bismo uopće došli do ušteda koji se očekuju. Na svim razinama zaista ima posla za sve nas.

Na kraju panela dr.sc. Julije Domac zaključio je da je Novi europski Bauhaus prilika da svoje kvartove, sela, gradove učinimo ljepšima, održivijima i uključivijima. Održana javna tribina tek je prvi u nizu planiranih događanja koji će se održavati u Karlovcu, Požegi, Šibeniku, Dubrovniku, a sve u cilju informiranja, educiranja i umrežavanja kako bi Novi europski Bauhaus rezultirao novim i konkretnim projektima.

image_print

Do you like our work?
Feel free to share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
REGEA-BIJELI-01

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske

GLAVNI URED
Andrije Žaje 10
10 000 Zagreb
T +385 1 3098 315
F +385 1 3098 316

URED KARLOVAC
Jurja Haulika 14
47 000 Karlovac
T +385 (0)47 649 450

URED BRAČAK
Bračak 4
49210 Zabok
T +385 (0)49 658 550

KONTAKT ZA MEDIJE
Ivana Belić
ibelic@regea.org
 

OIB/VAT broj: HR93298204867
IBAN:HR8423600001101998301,  Zagrebačka banka d.d.
SWIFT: ZABAHR2X

Pratite nas!

Prijavi se na newsletter

Scroll to Top