Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Završni sastanak projekta NEW FINANCE


1. i 2. ožujka 2018. REGEA je kao vodeći partner sudjelovala u petom i ujedno posljednjem partnerskom sastanku na projektu NEW FINANCE

Na posljednjem sastanku projekta NEW FINANCE održanom u Barceloni predstavljeni su rezultati projekta, ali  i tek dovršena studija izvrsnosti načina financiranja i isplativosti projekata energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene, koja će uskoro biti dostupna na web stranicama projekta https://new-finance.interreg-med.eu/ .

U okviru sastanka organiziran je studijski posjet energetski obnovljenom Umjetničkom nacionalnom muzeju Katalonije (Art National Museum of Catalonia  -MNAC), gdje smo imali priliku vidjeti što je potrebno i na koji način se postižu optimalni uvjeti za čuvanje različitih vrsta umjetničkih djela kao što su: slike, reljefi, skulpture, freske, itd. Energetski upravitelj  Muzeja proveo nas je kroz podzemlje zgrade gdje su instalirana postrojenja koja su svojevrsna inženjerska umjetnička djela i koja osiguravaju točno definiranu temperaturu i vlažnost zraka koji su različiti u različitim izložbenim dvoranama i prezentirao nam sustav upravljanja tim postrojenjima. Koliko su bitni i korisni sastanci uživo s projektnim partnerima, jednako toliko je bitno vidjeti i praktična ostvarenja, vidjeti da je puno toga moguće. Za kraj, misao jednog velikog umjetnika, po čijim djelima je Barcelona prepoznatljiva:  “Da bi se nešto napravilo dobro, neophodna je prvo ljubav, pa tek onda umijeće.” (Antoni Gaudi)

Podsjetimo, NEW FINANCE je kapitalizacijski projekt čiji je osnovni cilj  pružiti podršku donositeljima odluka iz javnog i financijskog sektora s ciljem pronalaska i primjene uspješnih strategija za mobilizaciju privatnog kapitala i bolju iskoristivost europskih strukturnih fondova s namjerom pokretanja novih ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u javnim zgradama. Kako bi se postigao taj cilj projekt je usmjeren na učinkovitu replikaciju uspješnih implementacijskih modela, na aktivnosti umrežavanja svih ključnih dionika iz javnog i privatnog sektora, te na podizanje kapaciteta za pokretanje i provedbu projekata energetske učinkovitosti. Projekt se od 1. studenog 2016. do 30. travnja 2018. godine provodi u 6 mediteranskih država: Bosni i Hercegovini, Italiji, Hrvatskoj, Malti, Sloveniji i Španjolskoj,  a glavni rezultati projekta su web platforma sa primjerima dobre prakse i potpisani ugovori o financiranju 5 projekata energetske obnove javnih zgrada po nekom od financijskih modela koji podrazumijeva privatna ulaganja. Provedbu projekta koordinira REGEA.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top