Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Norvežani počinju gradnju energane i tvornice peleta u Žakanju


REGEA izradila Dubinsku analizu projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju drvenih peleta…

Projekt je predstavio projektni savjetnik Norveškog investicijskog fonda Edin Ališić istaknuvši važnost ove investicije za Općinu Žakanje i Karlovačku županiju.

Prezentaciji je nazočio i prvi tajnik u Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Christian Grotens Halvorsen sa suradnicima, direktorica društava Maksim Trade Energija d.o.o i Bio Peleti Energija d.o.o. Nikolina Gudelj, predsjednik uprave Erik Richard Thrane, predstavnik REGEA-e Karlo Rajić, te predstavnici HBOR-a i PBZ-a te grada Karlovca i Općine Žakanje. Na sastanku je također bila prisutna načelnica Sektora drvne industrije Ministarstva poljoprivrede Renata Ojurović.

Investicija je ukupno vrijedna 15 milijuna eura, a trebala bi dati 30 novih radnih mjesta. REGEA je izradila Dubinsku analizu projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju drvenih peleta u Žakanju.

Dubinska analiza rađena je za potrebe odobravanja kredita od strane poslovne banke odabrane od investitora (PBZ) te sadrži detaljnu analizu tehničko-tehnoloških, ekonomskih, financijskih i pravnih aspekata projekta. Dubinska analiza je u skladu sa zahtjevima investitora dostavljena u PBZ te je nakon dorade u skladu s komentarima zaprimljenim od djelatnika PBZ-a prihvaćena.

Župan Jelić tijekom sastanka naglasio je kako je upravo REGEA značajno pomogla u rješavanju krizne situacije s osiguravanjem sirovina za proizvodnju peleta na način da je odradila prvi krug razgovora s lokalnim proizvođačima biomase nakon čega je investitor direktno sklopio ugovore o isporuci sirovine što je bila zadnja prepreka za osiguravanje kredita banke.

Radi se o projektu vrijednom 18,7 milijuna eura, od čega bi 15 milijuna bilo utrošeno u izgradnju energane i proizvodne linije paleta A 1 klase.  Ono što je zanimljivo jest da Norvežani za proizvodnju peleta planiraju koristiti toplinu iz energane čime bi ostvarili veliku učinkovitost. Norveška proizvodna linija u satu bi izbacivala 6 tona peleta.

Na projektu se radilo punih deset godina, a od trenutka izgradnje do prvog pogona ne bi trebalo proći više od godinu dana.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top