Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Upravljanje kvalitetom i certificiranje


Europska nagrada za energiju je sveobuhvatni sustav upravljanja kvalitetom, ocjenjivanja provedenih mjera i dodjeljivanje nagrada jedinicama lokalne samouprave. Posvećena održivoj lokalnoj klimatskoj i energetskoj politici, eea svojim procesom, instrumentima i kvalificiranim savjetnicima podržava planiranje i provedbu lokalnih akcija u svim relevantnim područjima

U sklopu projekta Implement 30. rujna 2021. organizira se seminar pod nazivom „National and Regional European Energy Award Programmes and Supporting Schemes.

Seminar se organizira s ciljem informiranja i upoznavanja ključnih nacionalnih, regionalnih i lokalnih donositelja odluka s European Energy Award (eea) sustavom certifikacije, a omogućit će sudionicama da nauče kako podržati uvođenje programa eea​​ na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te uvide kako eea učinkovito pretvara nacionalne ciljeve u preporuke lokalne politike i podržava lokalne vlasti.

Projekt IMPLEMENT- Poboljšanje lokalne energetske i klimatske politike kroz upravljanje kvalitetom i certificiranje financiran je u okviru programa Obzor 2020. Riječ je o četverogodišnjem projektu koji ulazi u završnu fazu provedbe i traje do siječnja 2022. Glavni cilj projekta je uspostaviti potrebne strukture za provedbu energetskih i klimatskih programa u gradovima i općinama u novim ciljnim regijama (Belgija, Hrvatska, Grčka i Poljska) uvođenjem sustava upravljanja kvalitetom i certifikacijom Europska nagrada za energiju (eea) (www. european-energy-award.org).

Tijekom projekta, 30 pilot gradova i općina dodatno je razvilo i provelo svoju klimatsku i energetsku strategiju koristeći potporu i instrumente eea. Obučeni nacionalni savjetnici za eea ​​vodili su ih i pratili njihov kontinuirani napredak, a prve revizije i dodjeljivanje Europskih nagrada za energiju planiraju se na jesen u svim zemljama koje sudjeluju na IMPLEMENT projektu. Na temelju iskustava pilot gradova i općina otvara se put za priključenje novih gradova i općina u ciljnim regijama eea inicijativi i sustavu certificiranja koji će im omogućiti korištenje alata, znanja i iskustva koje se razvija posljednjih 25 godina.

Prijava na seminar je obavezna, a zainteresirani se pozivaju da popune obrazac za sudjelovanje najkasnije do 27. rujna 2021. na sljedećoj poveznici. Seminar će se održavati na engleskom jeziku, a online poveznica na seminar (GoToMeeting) bit će poslana nakon registracije.

Ukratko o Europskoj nagradi za energiju (European Energy Award – eea)

Danas oko 50 milijuna ljudi živi u 1600 europskih gradova i općina iz 18 zemalja koje sudjeluju u eea.

Europska nagrada za energiju je sveobuhvatni sustav upravljanja kvalitetom, ocjenjivanja provedenih mjera i dodjeljivanje nagrada jedinicama lokalne samouprave. Posvećena održivoj lokalnoj klimatskoj i energetskoj politici, eea svojim procesom, instrumentima i kvalificiranim savjetnicima podržava planiranje i provedbu lokalnih akcija u svim relevantnim područjima (poput prostornog planiranja, zgradarstva, vodovoda i odvodnje, gospodarenja otpadom ili mobilnosti).

eea pomaže u provedbi nacionalnih i europskih ciljeva i prepoznata je kao izvrstan alat za praćenje provedbe akcijskih planova koje su razvili potpisnici Sporazuma gradonačelnika, a u Hrvatskoj je Sporazumu gradonačelnika pristupilo već više od 90 gradova i općina i time preuzelo aktivnu ulogu borbe protiv nadolazećih klimatskih promjena.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top