Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Podrška lokalnim vlastima na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti


U travnju 2021. godine, Sporazum gradonačelnika-Europa je ušao u novu fazu, službeno je započeo svoju obnovljenu ambiciju pravednije i klimatski neutralne Europe.

Gradovi mogu biti ključni pokretači utjecaja na okoliš, ali i ključni za pronalaženje pametnih i održivih rješenja, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica

Europsko udruženje agencija i regija za energiju i okoliš (FEDARENE) i Sporazum gradonačelnika – Ured za Europu domaćin su svečanosti za slovenske i hrvatske predstavnike koja se održala 15. rujna u Mariboru.

U travnju 2021. godine, Sporazum gradonačelnika-Europa je ušao u novu fazu, službeno je započeo svoju obnovljenu ambiciju pravednije i klimatski neutralne Europe.

Potpisnici (općine i lokalne vlasti) sada se obvezuju postići klimatsku neutralnost do 2050. godine, provodeći prilagodbu mjerama klimatskih promjena i ublažavajući energetsko siromaštvo pravednom tranzicijom. Također se obvezuju uključiti svoje građane, poduzeća i lokalne dionike u tranziciju.

Saznajte više ovdje.

Kako bi proslavili ovu novu fazu, postignuća Sporazuma gradonačelnika i raspravljali o tome kako se obvezati, angažirati, djelovati i umrežavati prema pravednijoj, klimatski neutralnoj Europi, FEDARENE i Sporazumu gradonačelnika-Europski ured organizirao je malu svečanu ceremoniju za dobrodošlicu novim kolegama članovima zajednice.

Događaj je bio prigoda za hrvatske i slovenske gradonačelnike da rasprave o tome kako povezati lokalne planove i akcije s regionalnim i nacionalnim te o tome kako se ovaj proces može dogoditi i biti učinkovit.

Raspravu je službeno otvorila povjerenica EK Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

Događaj je organiziran uz podršku članova FEDARENE-a i podupiratelja Vijeća Europe, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Energetske agencije Podravja, Slovenija (ENERGAP).

Organiziran je kao službeni satelitski događaj svečanosti Europskog zavjeta i Konferencije o budućnosti Europe.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top