Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Svečano otvaranje Energetskog centra Bračak – 17. ožujka 2017.


Došao je i taj dan – nakon gotovo šest godina rada na našem najvećem kapitalnom projektu do sada, ponosno možemo najaviti svečano otvaranje objekta za 17. ožujka u prijepodnevnim satima. Ovo događanje zajednički organiziraju Krapinsko-zagorska županija i naša Agencija, a obnovljeni objekt trebali bi zajedno otvoriti prof. dr. sc. Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike te g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Dvorac Bračak nalazi se u istoimenom naselju Bračak na području Grada Zaboka, a sagrađen je 1889. godine od strane obitelji Kulmer. Vrijednost dvorca ogleda se u povijesnom, kulturnom i krajobrazno-arhitektonskom aspektu te ima svojstvo kulturnog dobra, a upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara zajedno sa perivojem koji ga okružuje. Poslije Drugog svjetskog rata, od 1947. godine, u Dvorcu je s radom započela Dječja bolnica za plućne bolesti. Nakon izgradnje nove bolnice 2007. godine, Dvorac se prestao koristiti te je unatoč činjenici da je zaštićeno kulturno dobro, ispražnjen i ostavljen propadanju. Radovi na sveobuhvatnoj obnovi zgrade završili su u siječnju 2017. kada je ulaskom prvih naših djelatnika i uspostavljen Energetski centar Bračak koji operativno vodi naša Agencija.

Energetski centar Bračak ogledni je europski primjer obnove zgrade pod spomeničkom baštinom kojom je uspostavljen regionalni centar koji potiče i provodi energetske projekte na lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj, ali i širom Europske unije. Uporište projekta čine godine iskustva i brojni uspješni programi i konkretni investicijski projekti, a koje su od 2008. godine proveli Krapinsko-zagorska županija, ostali osnivači te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

Zgrada je obnovljena kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine – ugrađena je toplinska izolacija s aktivnom parnom branom, energetski učinkovita vanjska stolarija, kotao za grijanje na pelete, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje, visokoučinkovita ventilacija sa rekuperacijom, mikrokogeneracija na plin, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom, visokoučinkovita rasvjeta (LED), punionica za električne automobile te spremnik za skupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija. Dvorac sadrži i prostore i opremu za edukaciju (predavanja, radionice, seminare) u sklopu zgrade, ali i na otvorenome.

Financijsku potporu za izradu potrebne tehničke dokumentacije za obnovu objekta pružili su Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije i Krapinsko-zagorska županija 2012. godine. Sredstva za obnovu zgrade dvorca osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju projekta Energetski centar Bračak – regionalni centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije od 21. svibnja 2015. godine, a na inicijativu Krapinsko-zagorske županije uz potporu deset županija Republike Hrvatske (Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija) te svih tada postojećih hrvatskih energetskih agencija (Istarska, Međimurska, REA Kvarner i REA Sjever).

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top