Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kad se male ruke slože. SVE se može!


Na početku nove godine pravo je vrijeme za početak novog crowdfunding projekta. I ovoga puta suradnja je uspostavljana sa odgojno-obrazovnom ustavnom – OŠ Donja Stubica. Nakon 64 godine djelovanja, u školi koju trenutno pohađa 436 učenika, neminovno je došlo do pogoršanja stanja prostora uslijed njegovog redovitog korištenja. Kao glavna potreba u Osnovnoj školi Donja Stubica, identificirana je obnova postojećeg parketa u učionicama što obuhvaća brušenje i lakiranje, a sve kako bi se produžio životni vijek parketa, održala njegova izvorna ljepota u godinama koje dolaze te učenicima omogućio ugodniji boravak u školi. Trošak nabave laka za parket u 15 od ukupno 20 učionica sa ukupnom površinom od oko 750 m2, iznosi 15.000 kuna. Osnovna škola Donja Stubica i vlastitim se snagama aktivno uključuje na način da će kroz angažman djelatnika škole sami odraditi postupak brušenja i lakiranja.

Upravo kroz već sada dobro poznatu platformu Croenergy.eu vjerujemo da će šira javnost znati prepoznati vrijednost ovog projekta te prikupiti potrebna financijska sredstva. Podsjetimo, platforma Croenergy.eu pokrenuta je početkom 2016. godine s ciljem afirmacije crowdfundinga kao realnog modela financiranja u Hrvatskoj. Cilj platforme prvenstveno je bio ispitati interes tržišta, ali i educirati kako građane, tako i pokretače projekata. Crowdfunding ili grupno financiranje predstavlja alternativan pristup financiranja projekata pri čemu pokretač kampanja može od podupiratelja prikupljati donacije, pozajmljivati novac ili nuditi vlasničke udjele u projektu. Kampanja je klasični marketinški projekt i kao takvom mu je prezentacija „proizvoda“ i komunikacija s ključnim dionicima putem digitalnih kanala (društvenih mreža) neizostavni oslonac.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, zajedno s partnerima iza sebe ima dva uspješna crowdfunding projekta koja su provedena putem Croenergy platforme. Agencija je posebno ponosna na svoj pilot projekt, kojeg je zajedno osmislila s Gradom Pregradom, a kojim je za obnovu Dječjeg vrtića Naša radost, uz pomoć 215 donatora, prikupljeno gotovo sto tisuća kuna. Drugom kampanjom koja se bliži svom uspješnom kraju OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca nastoji prikupiti sredstava za kupovinu energetski učinkovite pećnice i uspostavu novog modela zdrave prehrane za svoje učenike.

Crowdfunding kao model financiranja posjeduje izuzetno visoki tržišni potencijal kako za javni, tako i za privatni sektor. Postojeća zakonska ograničenja za njegovu širu primjenu posljedica su tradicionalnog sustava koji ne prepoznaje građane kao moguće direktne projektne investitore. Upravo zbog toga Agencija se putem europskih projekata Citizenergy, Crowd-Fund-Port i CrowdStream kojeg provode naše partnerske organizacije aktivno uključila u poboljšanje tržišnih i zakonskih uvjeta kako bi se iskoristio inovacijski potencijal ovog mehanizma financiranja.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top