Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Rijeka, Velika Gorica i Karlovac dobili financijsku potporu za energetsku tranziciju


Rijeka, Velika Gorica i Karlovac nalaze se u društvu 30 europskih gradova koji su sredinom veljače potpisali ugovore o financijskoj i stručnoj potpori inicijative European City Facility (EUCF). Izabrani gradovi primit će financijsku podršku u iznosu od 60.000 eura za izradu investicijskih dokumenata za lokalne projekte energetske tranzicije i održivosti.

Dokumente će morati izraditi u roku od godinu dana, a dvije godine nakon izrade promatrat će se i sama realizacija napisanog u dokumentima. Tijekom pisanja i planiranja gradovima će na raspolaganju biti domaći i međunarodnu stručnjaci.

Jedinstvena je ovo prilika za tri hrvatska grada da snažno zaokrenu prema većem broju energetski učinkovitih projekata u cilju stvaranja veće energetske održivosti svojih građana.

Prijave hrvatskih gradova odabrane su u okviru 1. poziva EUCF, u oštroj konkurenciji 257 gradova iz čitave EU. Time se Hrvatska pozicionirala na peto mjesto na razini čitave Europske unije po broju potpisanih darovnica.

Hrvatski dobitnici EUCF potpore

Iako su već proveli i trenutno provode niz projekata energetske učinkovitosti i održivog razvoja, Rijeci, Karlovcu i Velikoj Gorici ova će potpora i te kako puno značiti kako bi pripremili svu potrebu dokumentaciju za svoje energetski učinkovite projekte.

Jačanje kapaciteta gradova

Inicijativa European City Facility (EUCF) pokrenuta je u okviru programa Horizon 2020 za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju te pruža stručnu i financijsku podršku gradovima u pripremi potrebnih analiza (npr. pravnih, ekonomskih, tržišnih…) i studija izvodljivosti te daje pomoć u organizaciji i koordinaciji procesa izrade investicijskog koncepta. Provedbom aktivnosti EUCF-a uključene jedinice lokalne samouprave jačaju svoje kapacitete za pripremu sličnih investicijskih podloga te uspostavljaju korisne kontakte s dionicima iz javnog i financijskog sektora.

Podršku potencijalnim prijaviteljima u Hrvatskoj pružaju Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Udruga gradova u RH koji su odgovorni za stručno praćenje i podršku provedbi izrade investicijskih koncepata odnosno organizaciju informativnih seminara i promotivnih aktivnosti u okviru nacionalne mreže lokalnih vlasti.

Drugi poziv EUCF-a bit će otvoren od 29. ožujka do 31. svibnja 2021. čime će se otvoriti prilika za sudjelovanje i drugim zainteresiranim gradovima. Kako bi predstavili novosti drugog poziva te odgovorili na pitanja potencijalnih kandidata, 17. ožujka 2021., REGEA i Udruga gradova organiziraju informativni webinar za domaće prijavitelje!

Simbolično, vijest je došla tek nekoliko dana prije obilježavanja Svjetskog dana energetske učinkovitosti koji se svake godine obilježava 5. ožujka.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top