Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Renew Heat


REGEA je dobila još jedan važan projekt – RENEW HEAT – zajednice koje se griju na obnovljiv izvor energije. Sufinanciran je iz EU programa Interreg IPA CBC HR-BiH-CG, a vrijedan je 5,2 milijuna kuna. Uz REGEA-u kao vodećeg partnera u projektu sudjeluju Karlovačka županija, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, te Općina Cazin. Projekt je počeo 1. srpnja i trajati će 18 mjeseci.

Pokrenuti energetsku tranziciju na regionalnoj razini kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva – što doprinosi energetskoj nezavisnosti, čišćem okolišu i jačanju gospodarstva glavni je cilj i svrha projekta RENEW HEAT. Uz to projektom će se pružiti podrška održivom korištenju drvne biomase na lokalnoj razini, ostvariti energetske uštede kroz promjene u ponašanju te kapitalizirati na rezultatima projekta nastalih kroz uvođenje inovativnih mjera.

Projekt će započeti obukom ključnih sudionika duž lanca opskrbe drvnom biomasom (privatni šumovlasnici, tvrtke koje se bave preradom drva, prodajom biomase, šumskim radovima i sl) i projektnih partnera na temu održivosti i kvalitete drvne biomase, te inovativnih poslovnih modela (sabirno logistički centri i ugovorna prodaja topline) . U drugoj fazi odvit će se priprema i provedba investicije za prelazak na grijanje drvnom biomasom u javnim zgradama (1 u HR, 1 u BiH).

U Hrvatskoj će se rekonstruirati kotlovnica u Srednjoj školi Duga Resa i ugraditi kotao na biomasu u vrijednosti 210.000 € te će se potom sklopiti ugovor o prodaji topline (1 u HR, 2 u BiH).

Uz sve nabrojano organizirati će se i trening o smanjenju energetske potrošnje za korisnike zgrada na kojima će se raditi investicije (10 u HR, 10 u BiH) koji će program obuke integrirati u svoje nastavne programe te će se izraditi strateški akcijski plana za korištenje drvne biomase.

Puno posla stoji pred voditeljima projekta RENEW HEAT, no očekujemo i puno dobrih rezultata.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top