Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prvi Festival novog europskog Bauhausa kao putokaz prema NEB rješenjima


U Brusselsu i diljem Europe ovaj vikend održao se prvi Festival novog europskog Bauhausa. Kroz četiri dana bogatog programa održani su brojni paneli, radionice i umjetnički performansi, a sve s ciljem da se izlože održivi, lijepi i uključivi projekti.

Kroz Forum, Sajam i Festival, od 09. do 12. lipnja, građani su imali prilike doživjeti vrijednosti Novog europskog Bauhausa (NEB-a) iz prve ruke, umrežiti se i sudjelovati u sukreiranju lijepih i održivih rješenja.

Upravo je sukreacija i uključivost jedna od vodećih vrijednosti na koje NEB poziva od početka inicijative koju je pokrenula predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen u rujnu 2021. godine. „NEB je duša Europskog zelenog plana“ kako često Predsjednica Komisije voli istaknuti, ali osim toga, NEB se nadograđuje i s kulturnom dimenzijom i ubrzava zelenu tranziciju uz opipljive promjene na terenu. Ali kako?

Iako će uskoro biti godinu dana od početka inicijative, još uvijek ima puno pitanja što je zapravo NEB. To ne treba čuditi uzevši u obzir da je ovo jedna od rijetkih inicijativa gdje Europska komisija ne želi nametnuti svoja pravila i procedure, već ostavlja otvorene ruke državama članicama, ali i samim građanima da sami interpretiraju i angažiraju se u kreaciji rješenja Novog europskog Bauhausa.

Na tome putu ipak, možemo se inspirirati brojnim događanjima, radionicama i pozivima u sklopu NEB-a, među kojima je svakako značajna važnost nedavno održanog NEB Festivala, kojeg možemo promatrati kao glavni putokaz prema razvoju budućih NEB projekata i rješenja.

Značajan fokus Festivala bio je na segmentu Foruma, unutar kojeg su se održavali brojni paneli s eminentnim stručnjacima i aktivistima. Tako su tijekom tri dana Foruma, na panelima sudjelovali Ursula von der Leyen, Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira i Kadri Simson koji su pridonijeli s europskom perspektivom, dok su arhitekti Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas i Stefano Boeri, umjetnik Gerfried Stocker (Ars Electronica), zvukovni umjetnik Emeka Ogboh, predsjednica zaklade MAXXI Giovanna Melandri, spisateljica i aktivistica Hilda Nakabuye te znanstvenici Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso i Carlos Moreno doprinijeli s kreativnom, umjetničkom i znanstvenom perspektivom.

NEB Festival održao se u Brusselsu i na 200 lokacija diljem Europe. Na dvije lokaciju u Brusselsu, Gare Maritime i na Mont des Arts, građani su imali prilike na Sajmu upoznati se s projektima u stilu NEB-a koji su predstavili, na primjer, inovativne načine uzgajanja hrane, integraciju cirkularnosti, primjere održive gradnje, te razne prototipove koji će poboljšati održivost, uključivost i kvalitetu naših svakodnevnih iskustava. Kreativna i umjetnička komponenta NEBa sadržana kroz Fest, bila je protkana tijekom cijelog festivala kroz razne plesne, instalacijske, kazališne i glazbene izvedbe uz uključivanje građana u same izvedbe.

Svojevrstan putokaz ka budućim NEB rješenjima svakako su pokazale i NEB nagrade koje su po drugi puta dodijeljene na završnoj ceremoniji NEB Festivala. Podijeljene su nagrade u dva segmenta Nagrade za novi europski Bauhaus te Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa. Nagrađeni projekti fokusirani su na vrtove budućnosti, regeneraciju plaža, zapošljavanje ranjivih skupina, kružnosti otpada i na druge teme, a sve nagrađene projekte možete provjeriti na https://prizes.new-european-bauhaus.eu/winner-virtual-exhibition.

Na NEB Festivalu u Brusselsu sudjelovala je i REGEA, kao Nacionalna kontakt točka NEB-a u Hrvatskoj i koordinator Nacionalne platforme. Za sva dodatna pitanja oko Novog europskog Bauhausa i Nacionalne platforme slobodno nam se obratite kako bismo Vas detaljnije informirali o budućim pozivima i planovima Platforme.

 

image_print

Do you like our work?
Feel free to share

Scroll to Top