Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetske agencije ključne za energetsku transformaciju


Predsjednik europske federacije FEDARENE Julije Domac i ministar gospodarstva i financija španjolske regije Kastilja i Léon g. Carlos Fernando Corriedo, održali su 14. lipnja zajedničku press konferenciju u španjolskom gradu Léonu.

Povod konferenciji je bila generalna skupština jedne od najvećih europskih inicijativa – federacije regija i energetskih agencija, FEDARENE, koja okuplja više od 80 energetskih agencija i regija u 25 EU zemalja, a koja će kroz dvodnevna događanja raspraviti pitanje koje si postavljaju sve zemlje članice – kako imati pouzdanu opskrbu energijom po pristupačnim cijenama i kako se prilagoditi klimatskim promjenama.

Neodrživost dosadašnjeg sustava sve više i sve jače izlazi na vidjelo, a i ljeto i zima pred nama mogli bi donijeti velike izazove u opskrbi energijom. Kako obnovljiva energija postaje najvažniji izvor energije i imperativ u osiguravanju europskog napretka, stabilnosti i političke neovisnosti; regije, gradovi i njihove energetske agencije bit će ključ provedbe konačne energetske transformacije Europske unije.

Vrijeme je za proširenje i replikaciju velikih projekata i inovativnih koncepata koje su razvile energetske agencije tijekom proteklih godina širom Europske unije. FEDARENE će i dalje biti predvodnik inicijativa za održivu energiju i zaštitu klime te snažan partner na svim političkim razinama – od regija do Europske komisije. Kao predsjednik FEDARENE djelujem već punih devet godina, a ono čemu danas svjedočimo je transformacija na svim razinama koja se događa brzo i koju trebamo moći i znati pratiti. istaknuo je dr. sc. Julije Domac

Trenutni španjolski energetski i klimatski okvir temelji se na ciljevima nacionalne klimatske neutralnosti za 2050., 100% obnovljive energije u mixu električne energije i 97% obnovljive energije u ukupnoj energetskoj bilanci. Kao takav, fokusira se na masivni razvoj obnovljivih izvora energije , energetska učinkovitost, elektrifikacija i obnovljivi vodik. Unatoč svom dosadašnjem značajnom napretku u dekarbonizaciji i povećanom udjelu obnovljivih izvora energije u sektoru električne energije, u ukupnom energetskom miksu Španjolske još uvijek u velikoj mjeri dominiraju fosilna goriva. Posebice, sektori prometa, industrije i građevinarstva čekaju značajan posao kako bi ispunili ciljeve zemlje za dekarbonizaciju i veći udio obnovljive energije.

Kada se provedu svi španjolski planovi i strategije, pojavit će se potpuno drugačiji energetski sektor u kojem fosilna goriva više neće biti dominantna, a sektori krajnjih korisnika bit će uglavnom elektrificirani. Takav transformirani energetski krajolik dolazi s novim izazovima i pruža nove mogućnosti. Moramo biti spremni na njih i zato su nam važne energetske agencije i njihov rad. Oni danas vode i podržavaju ovaj put transformacije., zaključio je ministar Carlos Fernando Corriedo

Na razini EU djeluje preko 350 energetskih agencija, a krovno udruženje koja okuplja ne samo energetske agencije EU već i velike europske regije, FEDARENE, djeluje punih 33 godina.

Ova europska inicijativa koja naglasak stavlja na lokalnom djelovanju, našim gradovima i općinama, svoj rast može zahvaliti i dr.sc. Juliju Domcu koji predsjeda inicijativom od 2013. godine, a na spomenutoj skupštini održanoj u Leonu, izabran je u četvrti mandat. Devete godina jedan je Hrvat na čelu jake i uspješne inicijative koja je pod njegovim predsjedanjem narasla od 55 članica iz 18 država članica Europske unije porasla na 84 članice iz 25 država članica.

FEDARENE je danas pouzdan partner europskih institucija, sudjeluje u brojnim projektima kao partner Europske komisije, uključujući i važne inicijative poput Sporazuma gradonačelnika i ManagEnergy.

U posljednjih 9 godina FEDARENE inicijativa naporno je radila kako bi osnažila lokalne i regionalne energetske agencije te osigurala da njihove vještine i stručnost budu prepoznate na europskoj razini. To je nedavno postignuto u planu REPowerEU, gdje se Europska komisija obvezuje “raditi s državama članicama na promicanju razvoja regionalnih i lokalnih energetskih agencija kao jedinstvene ulazne točke za energetske projekte”. Lokalne vlasti putem svojih lokalnih i regionalnih energetskih agencija također se spominju kao idealno mjesto za mobilizaciju građana za energetsku učinkovitost i poticanje promjena u ponašanju.

Bez jake lokalne razine neće biti ni energetske transformacije, jer ovo je priča koja kreće lokalno, a nacionalne vlade moraju dati okvire i omogućiti potrebnu transformaciju.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top