Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i dr. Julije Domac održali prvi sastanak na temu post korona oporavka


5.svibnja održan je sastanak na kojem je dr. sc. Julije Domac kao član Upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika i predsjednik europskog udruženja regija i energetskih agencija FEDARENE, a koja broji više od 80 članica, među kojima i najveće EU regije, iznio ključne izazove za gradove za vrijeme i nakon korona krize koja je zadesila kako Hrvatsku tako i ostale EU zemlje.

Lokalne zajednice, gradovi i regije stoje na prvoj crti odgovora na korona krizu. Poduzeli su izvanredne i neviđene mjere sa značajnim socijalnim i ekonomskim posljedicama, reorganizirajući svakodnevni život svojih građana. Oni moraju stajati na prvoj crti i u trenutku preraspodjele novca koji će svakom gradu i lokalnoj zajednici biti prijeko potreban da ne samo prebrode krizu već i nastave provedbu strateški važnih projekata. Pogotovo onih usmjerenih na Zeleno gospodarstvo koje uključuje energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i prilagodbu na učinke klimatskih promjena. Mi iz ove krize moramo izaći bolji, jer bi u suprotnom klimatska kriza mogla biti naša sljedeća velika i vrlo vjerojatno fatalna kriza. – istaknuo je dr. Domac na početku sastanka sa povjerenicom

Povjerenica Ferreira upoznata je s radom FEDARENE kao dugogodišnjim partnerom Europske komisije te naporima koje FEDARENE i njene članice ulažu u provedbu politika energetske i klimatske tranzicije regija.

Važno je imati takve partnere na terenu. Moramo učiniti sve kako bi odgovorili na ovaj veliki izazov. Kohezijska politika reagirala je odmah. Dopušteno je ono što nikada do sada nije, a to je reprogramiranje sredstava kako bi pomogli zdravstvenom sustavu, ali i gospodarstvu. Sada smo suočeni s financijskom krizom i moramo moći odmah odgovoriti.  – poručila je povjerenica Ferreira

Jedna od značajnijih tema današnjeg sastanka bila je nova Kohezijska politika u višegodišnjem financijskom razdoblju 2021-2027., a posebno mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja.

Riječ je o mehanizmu koji se prvi puta u Europskoj uniji koristio u razdoblju 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem poticanja teritorijalnog razvoja kroz jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Hrvatska je među prvima, baš na inicijativu gradova, krenula u uspostavu navedenog mehanizma (koji je dobrovoljan na razini države) što pokazuje da su gradovi spremni i da im taj oblik programiranja i korištenja sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova odgovara.

Složili su se kako gradovi najbolje poznaju vlastite potrebe i zahtjeve koji se mogu financirati putem EU fondova i trebali bi biti aktivnije uključeni u programiranje i korištenje tih sredstava.

Integrirano teritorijalno ulaganje može ići kroz inovativno financiranje koje nije dovoljno iskorišteno. Potrebno je aktivirati privatni kapital i uključiti poduzetnike za financiranje vlastite komponente u slučajevima korištenja ESIF nepovratnih sredstava. U protivnom ta sredstva nećemo iskoristiti i projekti nam se neće događati. – istaknuo je dr. Domac navodeći svoju zabrinutost oko sljedeće financijske perspektive i pozvao na transparentnost trošenja sredstava koja će sada zbog većih fleksibilnosti zemalja biti značajno smanjena

Ako shvatimo ozbiljno Europski zeleni plan, život neće nikada više biti isti, ali u pozitivnom smislu te riječi. Mi smo dali okvir, smjernice, a sada je na vama da radite na pristupu s lokalnog prema nacionalnom. Sada je više nego ikada potrebno raditi na takvom pristupu i pratiti Europski zeleni plan.  – nadodala je povjerenica Ferreira

Na nedavno održanom Odboru za okoliš Europskog parlamenta izvršni potpredsjednik Europske komisije Timmermans poslao je snažnu poruku rekavši kako se svaki euro koji uložimo mora preliti u novu ekonomiju, a ne na stare strukture. Moramo to izbjeći pod svaku cijenu. – podsjetio je dr. Domac na tu izjavu i na današnjem sastanku s povjerenicom istaknuvši kako mnogi toga nisu svjesni te skrenuo pozornost na sam Grad Zagreb kojem će biti potrebno i integrirano i drugačije kako bi se prebrodila ne samo korona kriza već kako bi se grad obnovio i oporavio nakon potresa.

Složili su se kako je Kohezijska politika idealan alat za ponovno pokretanje europske ekonomije, ali kroz podupiranje programa Zelenog gospodarstva.

Zeleno gospodarstvo je puno više od prijelaza na obnovljive izvore energije. Promjene moraju biti međusektorske, a javni i privatni sektor u uskoj suradnji. Uz to, potrebna je i jača suradnja između regionalnih vlasti, država članica i EU komisije.

Dr. Domac se na koncu založio i za bolje poštivanje načela partnerstva u provedbi kohezijske politike te predložio uspostavljanje radne skupine na visokoj razini koja će brinuti o doprinosu kohezijske politike energetskoj tranziciji i klimi, nakon uvođenja Europskog zelenog plana.

Svaka kriza je i prilika. Neki ju vide kao priliku za nove malverzacije, ali zajedno se moramo potruditi da ova prilika bude isključivo i jedino prilika za pozitivne promjene i napredak. – zaključio je dr. Domac

 

 

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

REGEA-BIJELI-01

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske

GLAVNI URED
Andrije Žaje 10
10 000 Zagreb
T +385 1 3098 315
F +385 1 3098 316

URED KARLOVAC
Jurja Haulika 14
47 000 Karlovac
T +385 (0)47 649 450

URED BRAČAK
Bračak 4
49210 Zabok
T +385 (0)49 658 550

KONTAKT ZA MEDIJE
Ivana Belić
ibelic@regea.org
 

OIB/VAT broj: HR93298204867
IBAN:HR8423600001101998301,  Zagrebačka banka d.d.
SWIFT: ZABAHR2X

Pratite nas!

Prijavi se na newsletter

Scroll to Top