Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

PIK PAK kuća: Novi prostor za dječju kreativnost i zajedništvo


Društvo "Naša djeca" Zabok ove godine slavi 70 godina uspješnog rada s djecom i za djecu. U suradnji s roditeljima, građanima, lokalnom i regionalnom samoupravom, gospodarstvenicima te uz podršku REGEA tima, odlučili su se izgraditi primjereniji prostor za sve aktivnosti i programe koje provode. Tako je nastala ideja PIK PAK kuće - otvorenog, inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu, njihovo druženje, razmjenu iskustava, razvoj talenata, igru, kreativno stvaralaštvo i prenošenje znanja.

Projektiranje ove kuće nije bilo samo gradnja zgrade, već stvaranje prostora za aktivnu dječju participaciju, kreativnost, stvaralačko razmišljanje i izražavanje te proaktivnost. Kuća će biti otvorena za svu djecu Hrvatskog zagorja bez obzira na njihov socioekonomski status, omogućujući im raznolike kreativne i praktične radionice, terapiju igrom, socijalizaciju te razvoj ideja i programa.

Naša je vizija da PIK PAK bude kuća koju će djeca, ali i cijela zajednica prepoznati ‘kao svoju’ i u kojoj će se osjećati ‘kao doma’, te je cilj da cijela zajednica doprinese njezinoj izgradnji, istaknula je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Projekt je izrađen u suradnji s projektnim uredom NEKOLIKO d.o.o., koji je bio izazov zbog težnje da se stvori prostor koji nije samo zgrada, već simbol dječje kreativnosti i zajedništva. Mario Kralj iz NEKOLIKO-a dodaje Za razliku od uobičajenih zgrada javne i društvene namjene, vrtića i škola, čiji je program definiran pedagoškim standardom, PIK PAK kuća je vrlo kreativni projekt s programskim odmakom. Sadržaj kuće je osmišljen kroz interaktivne radionice društva, roditelja i djece, a zadatak arhitekta je da ga prenese u nove prostorne odnose i stvori mjesto primjereno mjerilu djeteta.

U skladu s smjernicama o održivoj gradnji baziranim na Europskom zelenom planu, REGEA tim je dao stručnu podršku za izradu tehničke dokumentacije. Kuća će biti energetski efikasna i iznad nacionalnog standarda, koristeći sunčanu elektranu na krovu, dizalice topline za grijanje i hlađenje te pametne senzorske sustave za održavanje zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta.

Jako nam je drago što smo uključeni u ovaj važan projekt za zajednicu i što su DND i projektanti prihvatili primjenu nadstandarda i smjernica održive gradnje te način rada i vrijednosti inicijative Novi europski Bauhaus (NEB),  izjavio je Marko Zlonoga, voditelj odjela za zgrade u REGEA-i.

Ova kuća neće biti samo prostor, već i simbol – simbol dječje kreativnosti, zajedništva i mogućnosti. PIK PAK kuća bit će mjesto gdje će se djeca osjećati slobodno, sretno i važno, gdje mogu izraziti svoje mišljenje, razvijati svoje ideje koje će biti uvažene i provesti ih u djelo. Cijeli projekt, od koncepta do izvedbe, ima za cilj stvaranje prostora koji će biti više od zgrade, nego dom u kojem će djeca graditi svoje snove i ideje.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top