Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Otvoreno pismo Europskim ministrima energetike za reviziju Uredbe upravljanja Energetsko Unijom za uključivanje potreba lokalne i regionalne vlasti


Otvoreno pismo Europskim ministrima energetike za reviziju Uredbe upravljanja Energetsko Unijom za uključivanje potreba lokalne i regionalne vlasti

Poštovani ministri energetike,

Ušli smo u fazu napora bez presedana na globalnoj razini u borbi protiv klimatskih promjena s ciljem održavanja prosječnog globalnog zatopljenja znatno manjim/nižim od 2°C iznad pred-industrijskih razina, kako je predviđeno Pariškim Sporazumom. Kao članovi političkog odbora „Europskog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju“, čvrsto vjerujemo kako gradovi mogu značajno doprinijeti ovoj borbi.

Europski Sporazum gradonačelnika, jedan od regionalnih sporazuma Globalnog Sporazuma gradonačelnika, predstavlja više od 9 000 potpisnika diljem EU. Do 2020. godine, gradovi potpisnici Europskog Sporazuma smanjit će emisiju CO2 za 27%, smanjiti potrošnju energije za 20%, povećati lokalnu proizvodnju obnovljivih izvora energije za 90%, čime će premašiti cilj Europske Unije o smanjenju emisija od 20% do 2020. godine. Također, predviđanja pokazuju da će općine Europskog Sporazuma gradonačelnika doprinijeti gotovo trećini zadanog cilja za smanjenje stakleničkih plinova u EU do 2020. godine. Potpisnici Sporazuma dijele ambicioznu viziju za dekarbonizaciju do 2050. godine, jačajući našu sposobnost prilagodbe neizbježnim učincima klimatskih promjena te pružajući našim građanima pristup sigurnoj, održivoj i pristupačnoj energiji.

Potreban nam je ambiciozan ugovor o Paketu za čitu energiju (engl. „Clean Energy Package“), gdje prijedlog za upravljanje Energetskom Unijom može postati osnova za osnaživanje gradova i regija kako bi omogućili „zelenu energiju“, nova radna mjesta i rast/razvoj s ciljem postizanja naše dugoročne vizije.

Pozivamo zemlje članice da, u tekućem razgovoru o Regulaciji upravljanja, podrže i prihvate sljedeće prijedloge usvojene u Europskom Parlamentu:

  • Podrška ambicije „2050 klimatski neutralne Europske Unije“: dugoročna ambicija za razdoblje iza 2030. godine omogućit će lokalnim vlastima prijeko potrebni zakonski okvir unutar kojeg mogu planirati i ostati na putu prema Pariškom Sporazumu. Također, osigurala bi se organizacija i osiguravanje odgovarajuće razine ulaganja.
  • Zahtjev za stvaranje „Trajnih platformi za klimatski i energetski dijalog“ na više razina: Europski gradovi i regije pokazali su se važnim čimbenicima energetske tranzicije prema decentraliziranom, energetski učinkovitijem i dekarboniziranom energetskom sustavu. Trajni i redovni dijalog o klimi i energiji između svih razina vlasti i relevantnih dionika pružit će različite prednosti: kontinuiranu političku podršku, vlasništvo procesa, učestalu povratnu informaciju, zajedničku odgovornost i bolju provedbu potrebnih akcija. Ukratko, kontinuirani dijalog s dionicima osigurao bi adekvatnu i brzu provedbu ambicioznih politika o klimi i energiji.

Veselimo se se što će ovi prijedlozi biti uzeti u obzir tijekom pregovora te želimo nastaviti ovaj dijalog koji će pridonijeti ispunjavanju Pariškog Sporazuma.

S poštovanjem,

Članovi političkog odbora Europskog Sporazuma gradonačelnika

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top