Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Katarina i Ivana u Bruxellesu


Nakon uspješno završenog prvog projekta u suradnji s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu „Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost“ imali smo priliku, jer je naš rad ocijenjen najboljim, posjetiti prijestolnicu EU.

Prije nepuna dva tjedna u Bruxellesu je održan Europski tjedan održive energije (EUSEW) s temom „voditi tranziciju prema čistoj energiji“. Događaj je okupio sve zainteresirane za ovo područje. I nas dvije. Dvije studentice treće godine novinarstva, koje su s ovom temom dotad bile veoma slabo upoznate. Putovanje u Bruxelles bila nam je svojevrsna nagrada zbog sudjelovanja u projektu Fakulteta političkih znanosti i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Jedan šaljivi infotainment video prilog na temu Reciklažne navike kod mladih doveo nas je do Europske komisije i pružio nam veliku, „once in a lifetime“, priliku.

Tjedan je obilježio bogat program s više od 60 različitih radionica, predavanja, panela i diskusija s više od 2500 sudionika.

Nas dvije, dva potpuna laika kada je riječ o održivoj energiji, bile smo iznenađene gradom i  činjenicom da ovakav događaj okuplja toliki broj stručnjaka te da je to uistinu veoma važna tema, ali nedovoljno poznata široj javnosti. Pomalo iznenađujuće, većina predavanja kojima smo prisustvovale bila su nam uistinu zanimljiva, kako zbog različitih tema ,tako i zbog kvalitetnih govornika koje smo imali priliku čuti.

Prvog dana, nakon uvodnog predavanja, dodijeljene su nagrade u nekoliko kategorija za najbolje projekte. Među 12 najboljih od stotina prijavljenih našla se i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.

Osim zgrade Europske komisije, imale smo priliku posjetiti i Residence Palace, sjedište Europskog Vijeća i Vijeća Europske Unije, u kojoj se održavala zanimljiva panel rasprava. Ravnatelj REGEA- e, ali ovog puta u službi predsjednika FEDARENE-e, Julije Domac s još troje stručnjaka predstavio je svoju viziju i istaknuo kako je potrebno pojednostaviti i ubrzati financiranje projekata, a još važnije agregirati ih.

Zajedno sa svim vodećim europskim stručnjacima u sektoru energetske učinkovitosti sudjelovale smo na radionici čiji je cilj bio razmjenjivanje ideja i iskustava. U prostoriji je vladao entuzijazam i strast prema ovoj temi, a jasno je bilo da im je cilj privući pozornost političara.  Upravo spomenuta strast svih prisutnih, koja je bila vidljiva u malim grupnim projektima, ali i neformalnim razgovorima, pokazala nam je koliko je zapravo bitna energetska održivost i koliko bi joj se pažnje trebalo posvetiti.

Uz predavanja, uspjele smo donekle i razgledati europsku prijestolnicu. Bruxelles kojeg mnogi nazivaju „glavnim gradom Europe“ u najmanju ruku nas je iznenadio. Europski melting pot kod nas je izazvao svojevrsni kulturološki šok. Osim prekrasne arhitekture i ubrzanog načina života, ono što se može vidjeti po završetku radnog vremena u potpunosti je drugačije od očekivanog. Sa zatvaranjem trgovina, svoje prostirke pred izloge trgovina stavljaju brojni beskućnici. Ulicama odzvanja veliki broj jezika, od kojih je neke teško prepoznati. Grad uistinu ima posebnu energiju te osvaja svojom raznolikošću, sadržajima, parkovima i znamenitostima, a osobito prepoznatljivim vaflima i svim vrstama piva!

Tema energetske učinkovitosti mladima je nažalost u većini slučajeva potpuna enigma. Da nije bilo suradnje REGEA- e i Fakulteta političkih znanosti, ni mi ne bismo bile upoznate s ovom temom. Agencija koja mijenja način gospodarenja energijom u Hrvatskoj, mijenja i pogled mladih na ovu, veoma važnu temu. Kroz ovakve projekte mladi se upoznaju i senzibiliziraju s važnošću energetske učinkovitosti. Osobito je važno da informirani budu upravo oni koji informiraju ostale, odnosno novinari, prvenstveno oni koji još neizbrušeni ulaze u svijet medija. Kako kažu, „na mladima svijet ostaje“, a edukacijom njih, lančanom reakcijom educiraju se i šire javnosti.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top