Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Započeo Europski tjedan održive energije


Europski tjedan održive energije u Bruxellesu traje od 4. – 8. lipnja, a središnje događanje – konferenciju i dodjelu EUSEW nagrada je otvorio Miguel Arias Canete, povjerenik Europske komisije za klimu i energiju.

Konferenciju je obilježilo niz izlaganja s jakim i jasnim porukama. Dvorana u zgradi Charlemagne Europske komisije bila je dupkom puna. Predstavnici javnog i privatnog sektora, povjerenici, gradonačelnici, udruge potrošača. Svi s istim ciljem – čista energija za sve Europljane, niskougljično društvo, provedba energetske tranzicije još brže i odlučnije.

Dominique Rustori, glavni direktor za energiju Europske komisije jasno je naglasio – Energetska tranzicija nije samo smanjenje potrošnje enrgenata i očuvanje okoliša već i jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. To je ono što moramo osvijestiti!

Miguel Arias Canete, europski povjerenik za klimu i energiju istaknuo je tri točke u svom govoru osvrnuvši se na Pariški sporazum i Čistu energiju za sve Europljane, ali što je najvažnije i na budžetiranje u novom financijskom razdoblju naglasivši ulogu ne samo EU već i privatnog sektora čiji je angažman potreban u energetskoj tranziciji.

Emotivno najjači trenutak izazvao je govor Claudea Turmesa iz Kluba zastupnika zelenih. Mi smo Europljani ti koji su uspjeli – stvaranjem obveznog masovnog tržišta, stvoriti veliku nadu u u trci protiv dramatičnih klimatskih promjena: prokleto jeftini solari, vjetar na kopnu i vjetar na moru. – zaključio je Turmes

Svečana dodjela nagrade EUSEW uslijedila je odmah nakon uvodnih govora. Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske našle se u samom finalu, među 12 najboljih čime joj je odano dodatno priznanje za rezultate koji se ukratko broje u više od 800 milijuna kuna projektnih investicija, preko 40 provedenih EU projekata čime je realizirano 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava i rastom od 2 na 35 zaposlenika čime postaje najjača energetska agencija u Hrvatskoj, ali i jedna od najuspješnijih i najvećih i na razini EU.

Nagrade su u kategorijama ove godine pripale WiseGRID projektu iz Španjolske, Bio-energy parku Saerbeck iz Njemačke, PEACE_Alps projektu iz Italije i  Češkoj održivoj kući.

Europski tjedan održivog razvoja nudi bogati program – preko 60 različitih radionica, panel rasprava, diskusija koje posjećuje više od 2500 sudionika.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top