Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

2023. iz perspektive naših financijskih stručnjaka


Ekonomski gledano 2023. godina ostat će zapamćena kao izazovna godina za koju ipak možemo reći da završava u pozitivnom tonu: snažni val inflacije polako se normalizira, čemu u mnogome kumuje stabilizacija cijena energenata. Cjenovni šokovi koji su utjecali na sve sfere života znatno su promijenili stav o energetskoj tranziciji stavljajući fokus na sigurnost opskrbe i šire društvene koristi od same isplativosti projekata.

Upravo su ekonomske analize jedna od osnovnih aktivnosti Odjela za financije koji je REGEA formirala u ovoj godini. Cilj mu je da potiče  korištenje inovativnih modela financiranja s učinkovitijom upotrebom javnih sredstava  te uključenje  građana kao aktivnih sudionika tranzicije prema klimatskoj neutralnosti gospodarstva. Odjel je ove godine u suradnji s međunarodnim partnerima uspješno prijavio i dobio sufinanciranje za čak šest europskih projekta vrijednih 17,6 milijuna eura (REGEA komponenta: 2,1 milijuna) na programima Interreg Euro-MED, Središnja Europa i LIFE.

Domaće tržište kapitala doživjelo je nakon desetljeća stagnacije pravi procvat kao rezultat emisija državnih narodnih obveznica i trezorskih zapisa, a uslijedile su i dvije korporativne emisije obveznica povezanih s održivim razvojem i to Zagrebačkog holdinga i poduzeća M Plus. REGEA je upravo zelene obveznice odabrala kao ključnu temu projekta MESTRI-CE u sklopu kojeg je s Europskom investicijskom bankom organizirala i prvi okrugli stol o tržišnim prilikama i barijerama za korištenje ovog novog financijskog instrumenta. Odjel za financije započeo je i s izradom tipske dokumentacije za prvo izdanje zelenih obveznica u skladu s novim EU standardom (EuGBS) koristeći konkretne investicije u dekarbonizaciju zgrada iz projekta ZA-GREEN (EIB-ELENA program).

Građani čine važnu komponentu aktivnosti odjela, a ove smo godine uspješno provodili čak tri europska projekta (ConnectHeat i SHAREs, LOOP.). U Špičkovini vrlo skoro očekujemo prvu solarnu elektranu realiziranu po modelu energetske zajednice kojim ćemo pokazati da građani, poduzetnici i javna uprava mogu zajednički provoditi energetsku tranziciju i biti inspiracija drugim gradovima i zajednicama da slijede sličan pristup. Za Grad Zagreb sa Zelenom energetskom zadrugom, pionirima građanske energije, također razvijamo participativni građanski model za solarne projekte, a u projektu ConnectHeat ispitivali smo mogućnosti koncepta energetskih zajednica za toplinsku energiju u suradnji s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom. Uspostava ovakve energetske zajednice bila bi prvi takav primjer i na razini Europske unije.

Rekordnu 2023. godinu završavamo s čak 35 postojećih i novoodobrenih europskih projekata, a uspješno smo priveli kraju i dva kvalitetna europska projekta koji se odnose na financiranje energetske obnove zgrada. Sheme refinanciranja energetskih projekta razvijenih u projektu REFINE prepoznate su u Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine.  Na okruglom smo stolu u projektu SMAFIN okupili više od pedeset glavnih stručnjaka iz financijskog sektora, a sve to u su-organizaciji s Hrvatskom narodnom bankom. Analize i preporuke iz ovih projekata upozorile su na nedostatak jedinstvene informativno-edukacijske institucije (engl. one stop shop) koja bi pružala savjetodavnu pomoć županijama i gradovima u procesu tehničke pripreme projekata energetske obnove zgrada. Odgovarajući na ove tržišne potrebe, uspješno smo ove godine prijavili i pokrenuli projekt CROSS kojim ćemo uspostaviti one stop shop za sjeverozapadnu Hrvatsku, financijski i ekonomski analizirati obnovu preko sto zgrada te pokrenuti investicije u vrijednosti 66 milijuna eura. Ljestvica za 2024. godinu postavljena je nikad više, ali takvim se izazovima veselimo već punih petnaest godina.

 

Hrvoje Maras, dipl. oec.

Glavni voditelj financija

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top