Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Obnova unutarnje rasvjete na tri škole Krapinsko – zagorske županije


Danas – 1. srpnja 2016., započinju radovi na obnovi unutarnje rasvjete u tri osnovne škole Krapinsko –zagorske županiji-  OŠ OroslavjeOŠ Donja Stubica, te najveća, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Radovi predstavljaju krunu projekta koji je započeo 2015. godine izradom idejnog projektnog rješenja i prijavom projekta za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a iste godine potpisan je i ugovor sa Fondom te je pokrenut proces izrade i potpisivanja ESCO ugovora s odabranim ponuđačem. Samo definiranje ugovora je bilo vrlo zahtjevno obzirom da je to prvi puta da se unutarnja rasvjeta u osnovnim školama obnavlja na taj način. Kao dio ugovorne obveze, ponuditelj usluge je izradio projektnu dokumentaciju za izvođenje, a REGEA je izradila plan mjerenja i verifikacije ušteda. Završetak radova, s obzirom da isti zahtijevaju zamjenu rasvjete u svim učionicama, predviđen je početkom nove školske godine 2016/2017.

U školama je do sada bila vrlo neučinkovita unutarnja rasvjeta koja se je sastojala od zastarjele T8 tehnologije i žarnih niti, a nivo osvijetljenosti nije bio zadovoljavajući u svim učionicama. Predviđena nova projektirana rasvjeta zadovoljava sve relevantne norme o kvaliteti rasvijetljenosti u školskim zgradama, a nakon sanacije sva rasvjeta u razredima biti će T5 s elektronskim predspojnim napravama.

Ukupna investicija, s PDV—om, iznosi 1 866 096,25 HRK, u kojoj Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 1 181 793,00 HRK, što iznosi 80% investicije. Preostali dio investicije pružatelju energetske usluge namiriti će se iz ušteda kroz ugovornu obvezu na 14 godina.

Obzirom da će se projektom zamijeniti 1 380 komada rasvjetnih tijela, ostvariti će se ukupno smanjenje priključne snage od 80kW, a očekuje se ušteda energije od 58 000 kWh godišnje te smanjenje emisije COod 22 tone godišnje.

Osim izravnih učinaka na smanjenju potrošnje električne energije i emisije stakleničkih plinova, indirektna korist se reflektira kroz povećanje zaposlenosti te uvelike poboljšanim radnim uvjetima u školama Krapinsko –zagorske županije. Osim što će se na ovaj način postići ušteda u troškovima za energiju u tri osnovne škole, smanjiti će se i troškovi održavanja unutarnje rasvjete, s obzirom da pružatelj energetske usluge, tvrtka Lipapromet d.o.o. osim radova pruža i uslugu održavanja rasvjete za cijelo vrijeme trajanja projekta (14 godina) uključenu u troškove investicije.

Ovim projektom će se prvi puta unutarnja rasvjeta u školskim objektima renovirati po ESCO principu, gdje je u stvarnosti predmet nabave energetska usluga, ušteda energije, a ne direktna kupovina rasvjetnih tijela. Na taj način je pokazano, i dokazano, da su takvi projekti mogući u Hrvatskoj te se nadamo da će i u budućnosti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati ESCO projekte na unutarnjoj rasvjeti osnovnih škola i poticati daljnji razvoj ovog inovativnog koncepta u Hrvatskoj.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top