Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Općina Pokupsko dobitnik prestižne EUSEW nagrade!


Projekt toplane na biomasu općine Pokupsko osvojio vrijednu nagradu u kategoriji Javni sektor

U Bruxellesu, 14. lipnja 2016. g., u organizaciji Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća (EASME) i Opće uprave za energiju Europske komisije, održana je svečana dodjela EUSEW nagrade čime je ujedno i obilježena 10-ta obljetnica dodjele ove prestižne nagrade.

Projekt toplane na biomasu općine Pokupsko osvojio je prestižnu EUSEW nagradu u kategoriji Javni sektor koja se dodjeljuje za istaknute projekte na području održive energije. Nakon sedam godina rada na projektu, ali i niza drugih provedenih projekata, vizija, uloženi trud i rad općine Pokupsko i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske nagrađeni su u ovoj posebnoj večeri za pamćenje. U prepunoj dvorani Charlemagne centra, načelnik općine Pokupsko g. Božidar Škrinjarić i ravnatelj Agencije dr. sc. Julije Domac primili su EUSEW nagradu iz ruku EU povjerenika za klimu i energiju g. Miguela Ariasa Cañetea.

EUSEW nagrada je prestižno europsko priznanje za koje je ove godine konkuriralo preko 200 projekata iz cijele Europske unije. U finalu za dodjelu nagrada našlo se 9 finalista, a dobitnici nagrade iz ostalih kategorija su:

  • kategorija potrošači – Ecogrid EU projekt (Østkraft, Danska);
  • kategorija poduzeća i građanstvo – Green Brewery Göss (Leobon, Austrija).

 

O Projektu Toplane na biomasu:

Općina Pokupsko nalazi se u Sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, te broji oko 2 500 stanovnika u 14 naselja. Iako se ova općina, kao i većina ruralnih područja u Hrvatskoj, suočava s brojnim problemima, ona danas predstavlja svijetli primjer održivog razvoja te ponosno kroči uz one najbolje u Europi. Kontinuiranim ulaganjima u različite projekte, čelnici općine koriste sve dostupne izvore financiranja u Hrvatskoj i EU kako bi povećali kvalitetu života za one koji su odlučili ostati živjeti na ovom području.

Toplana na biomasu u općini Pokupsko prva je toplana ovakvog tipa u Hrvatskoj, a s radom je započela krajem 2015. godine.

Izgradnja toplane financirana je bespovratnim sredstvima koja je općina Pokupsko ostvarila putem pretpristupnog programa IPARD mjera 301, na koji je Republika Hrvatska imala pravo prije stupanja u punopravno članstvo Europske unije, a također i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupni troškovi izgradnje za dio koji je financiran putem IPARD programa iznosili su oko 6,2 mil kn (bez PDV-a, jer su projekti iz IPARD programa oslobođeni PDV-a), a tvrtka koja je izvodila radove odabrana je putem javne nabave. Osim ovih troškova, tu su i dodatni troškovi za ugradnju toplinskih podstanica u iznosu oko 2,6 mil kn (s PDV-om) za što je predviđeno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Potrebno je istaknuti kako je toplana na biomasu u Pokupskom jedina koja je uspjela ostvariti financiranje putem IPARD pretpristupnog programa, iako je u Operativnom programu za IPARD bilo predviđeno financiranje ukupno 12 takvih toplana u Hrvatskoj. Toplana je namijenjena za grijanje svih javnih zgrada i domaćinstava u općinskom središtu.

Video o toplani na biomasu općine Pokupsko pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=kd7TYl5XaHI.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top