Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Krapinsko-Zagorska županija organizator vodeće debate u Bruxellesu


Tko čeka, taj i dočeka– 13. listopada 2016. godine je, u Bruxellesu u sklopu Europskog tjedna gradova i regija, održana dugoočekivana debata Kako okrupnjivati male investicijske energetske projekte u velike regionalne projekte? (How to aggregate small energy investments into a big regional project?). Debata se održala u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a u suradnji s ENVE povjerenstvom Odbora regija i FEDARENE (Europsko udruženje energetskih regija i energetskih agencija) te partnerima/ energetskim agencijama iz Austrije, Finske, Francuske, Irske, Rumunjske i Slovenije. Iako nismo sumnjali u uspjeh ove debate, s ponosom ističemo kako je na istoj sudjelovalo preko 200 sudionika, pod „stručnom palicom“ proslavljenog novinara i urednika na HRT-u, g. Mislava Togonala.

Glavni cilj debate je bio potaknuti gradove i regije na okrupnjivanje manjih investicija u velike regionalne projekte kako bi se povećala njihova uspješnost i izvedivost, kao i uspješnost projektnog financiranja. Motivaciju za organizaciju ovakvog događanja dobili smo kroz primjer najbolje prakse iz Hrvatske- projekt NEWLIGHT, koji je uspješno povezao 57 gradova i općina iz dvije županije u agregirano ulaganje u obnovu javne rasvjete. Ukupan iznos investicije je više od 20.000.000 Eura, pri čemu je 711.000 Eura tehničke osigurano iz ELENA programa.

Kako i priliči, događanje su otvorili domaćini. G. Michel Lebrun, član Odbora regija, je naglasio važnu ulogu regija u postizanju ciljeva 2020. te njihovom privlačenju ulaganja u velike projekte i g. Željko Kolar, župan Krapinsko-Zagorske županije, koji je tom prilikom istaknuo kako je povezivanje malih projekata u velike i otvaranje puta investicijama jedno od ključnih pitanja Europske unije današnjice. Jedan od projekata s kojim se posebno ponosimo je NEWLIGHT jedinstveni projekt koji je povezao čak 57 gradova i općina u dvije županije, hrvatske regije u jedan jedinstveni, veliki investicijski zalogaj te da se danas nalazimo ovdje kako bi zajedno s našim europskim partnerima raspravili kako ovaj primjer ponavljati širom Europe i kako otvoriti put za povezivanje europskih regija u investicijske projekte.

Panel rasprava koja je uslijedila, dala je sudionicima uvid u stavove Europske Komisije (g Timothée Noel iz Opće uprave za energiju), Europske agencije za mala i srednja poduzeća koje upravlja područjem energetske učinkovitosti u sklopu Horizon2020 programa (gđa Anette Jahn), Europska investicijska banka (g Ralf Goldmann) i dva predstavnika iz regionalnih energetskih agencija (dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-a i predsjednik FEDARENE te g. Paul Kenny, direktor Tipperary Energy Agency iz Irske).

“Rana interakcija sa sudionicima na tržištu je ključ uspjeha. Unatoč svim inicijativama na europskoj i nacionalnoj razini, još uvijek nailazimo na ustezanje ESCO industrije kada je u pitanju sudjelovanje u postupcima nadmetanja, čak i kada postoje prilično dobro razrađeni projekti: moramo raspravljati o tome zašto je to slučaj i koje su prepreke. To također uključuje konzultacije s javnim i privatnim bankama i investicijskim fondovima u ranoj fazi razvoja projekata”, Ralf Goldman (EIB).

Regionalna ulaganja i platforme za savjetovanje predstavljaju potencijalna rješenja za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Europi. Regije, u ovom slučaju, mogu imati ključnu ulogu – razumijemo jedni druge i dijelimo istu viziju. U tom smislu, regije su već pokazale put prema naprijed za zemlje članice, što daje važnu političku poruku!, Julije Domac (REGEA, FEDARENE).

Iako je uloga regija naglašena više puta, zadatak Europske Unije i njezinih programa je stvoriti okruženje u kojem će također i privatni investitori smatrati ulaganja u energetsku učinkovitost atraktivnima. Energetske agencije se slažu s činjenicom da im je Europska unija osigurala financijska sredstva za početak rada na energetskim projektima, ali nije jedino novac ono što one trebaju. Također je potrebna stručnost, smjernice, znanje te snažna komunikacija između regionalnih aktera i Europe, ali i između regionalnih aktera međusobno.

Reakcije sudionika i broj pitanja, u usporedbi s planiranim vremenom, svakako pokazuju interes za ovu temu u europskim regijama. Organizatori debate su došli do zaključka kako je ovo samo prvi korak u stvaranju pozitivnog okružja za ulaganja u velike regionalne projekte, a ENVE povjerenstvo Odbora regija već je pokazao svoju podršku u organizaciji budućih događanja i daljnjoj suradnji na aktivnostima za stvaranje politika vezanih za stvaranje jakih i održivih projekta.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top