Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Inovacijama do održivog razvoja


Ciljevi zelene tranzicije, koji uključuju klimatsku neutralnost Europske unije do 2050., ne mogu se postići bez ulaganja u istraživanje i razvoj inovacija. Događaj 'EIT Urban Mobility: Moving Cities & Businesses Forward', održan 14. rujna u Zagrebu, posvetio se upravo razvoju inovacijskih ekosustava te ulozi javnih dionika, kako bi inovacije uistinu rezultirale kvalitetnijim životom građana, odnosno pozitivnim društvenim i okolišnim učincima.

Riječ je o događaju koji povezuje dvije inicijative: rad EIT Urban mobility RIS Hub-a Hrvatska i akceleracijski program Accelerate2Move, obje koordinirane od strane REGEA-e (Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) i usmjerene na povećanje održivosti lokalnih sustava mobilnosti.

Aktivnosti koje provodimo u okviru inicijativa EIT Urban mobility RIS Hub Hrvatska i Accelerate2Move nisu usmjerene isključivo na Hrvatsku, ali svakako stvaraju dodanu vrijednost za naše poduzetnike, znanstvene organizacije i lokalne samouprave. To prvenstveno uključuje veću vidljivost Hrvatske na karti inovacijskih sustava EU, ali i lakšu dostupnost znanja i alata koji mogu hrvatske gradove i općine približiti realizaciji ciljeva održivosti lokalnih prometnih sustava. U isto vrijeme, cilj nam je – uz pomoć Europskog instituta za inovacije i tehnologiju – stvoriti povoljno okruženje u kojemu će gradovi moći testirati inovativna rješenja prije značajnih ulaganja u modernizaciju sustava mobilnosti, istaknula je Petra Grgasović, koordinatorica ovih inicijativa u REGEA-i.

Projekt Accelerate2Move provodi međunarodni konzorcij sastavljen od organizacija s bogatim znanjem i iskustvom u području digitalnih tehnologija i podrške inovacijama. Osim REGEA-e, hrvatski dio konzorcija čine Inovacijski centar Nikola Tesla, iza kojeg stoji Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva te Poslovna inteligencija d.o.o. i njezin BIRD inkubator usmjeren na rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji. Nadalje, akcelerator čine Ljubljanski univerzitetni inkubator i dva latvijska partnera, VEFRESH i LMT –  latvijski telekom koji omogućuje testiranje digitalnih rješenja temeljenih na 5G povezivanju.

Raül Feliu Pèlach objasnio je kako na projekt gleda sam Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT Urban mobility) Accelerate2MOVE je prilično jedinstven program za poticanje rasta novoosnovanih poduzeća na kojima se temelji budućnost mobilnosti. S fokusom na teme kao što su umjetna inteligencija, blockchain, 5G i „Internet stvari“, poduzetnicima se pruža podrška stručnjaka iz industrije te vodećih mentora u poduzetničkom ekosustavu. Povrh svega, radi se o paneuropskom programu s izvrsnim partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Latvije, što ga čini pristupačnim poduzetnicima iz zemalja s nižim indeksom inovativnosti, ali usmjerenima na održiviju mobilnost i primjenu revolucionarnih rješenja u gradovima.

Značajnu ulogu u stvaranju inovacijskih ekosustava, posebno kad je riječ o zelenim i digitalnim tehnologijama, ima koncept „živih laboratorija“ (eng. living labs) – partnerskog okvira za ispitivanje inovacija u stvarnom okruženju s gradovima i građanima u središtu. Panel rasprava ‘Kako testirati i pilotirati inovativna rješenja?’ razmotrila je mogućnosti javno-privatne suradnje pri razvoju inovacija od društvene koristi.

Prema riječima jednog od panelista, Borisa Blumenscheina (InfoDom d.o.o.), jedan od ključnih načina poticanja inovacijske klime uključuje provedbu projekata u kojima su izravno povezani predstavnici javnog, znanstvenog i privatnog sektora, ali i povećanje njihove vidljivosti. „Isticanje primjera dobre prakse te osnivanje živih laboratorija u jedinicama lokalne i regionalne samouprave dobra su praksa zemalja koje su nam uzori“, istaknuo je.

Predstavnik Regionalne energetske agencije Sjever (REA), Zvonimir Perko, podijelio je iskustvo uspostavljanja živog laboratorija u Gradu Koprivnici, a Viesturs Celmins (VEFRESH) rekao je više o inovacijskoj klimi u Latviji te pilot projektima koje provodi Grad Riga.

Inovacije su pokretači ekonomije, a one u području mobilnosti će vrlo brzo utjecati na sve nas. Kroz projekt Accelerate2Move imamo priliku raditi s 12 takvih start-up-a iz Europe. Za nas je ovo sjajna prilika za povezivanje s inovacijskim ekosustavima drugih zemalja i učenje o dobrim praksama. Petodnevni Bootcamp koji organiziramo u sklopu projekta ujedno je odlična prilika i za povezivanje hrvatskih investitora s talentom van granica Hrvatske, zaključio je Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus iz Inovacijskog centra Nikola Tesla.

Energetske i klimatske agencije važna su karika u izgradnji održivih sustava mobilnosti temeljenih na novim tehnologijama. U Agenciji smo prepoznali kako su, uz promjenu javnih politika, upravo nove i inovativne tehnologije alat za zaokret prema zelenoj ekonomiji. Međuovisnost prometa i energetskog sektora te intenzitet njihovog utjecaja na klimu dovoljan su razlog da se uključimo u izgradnju inovacijskih sustava, ali da u tom smislu pomognemo i lokalnim samoupravama, kako bi olakšali njihovu tranziciju prema održivijoj budućnosti. Dio tih nastojanja su i naše aktivnosti u projektima podržanima od EIT Urban mobility, zaključuju iz REGEA-e.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top