Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

REGEA predstavila potencijale zelenih obveznica za hrvatske gradove i županije


18. rujna u prostorijama hotela Esplanada održao se sastanak predstavnika Europske investicijske banke i svjetski poznatog financijskog konzultanta Sasje Beslika kojeg je organizirala REGEA (Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske). Sastanku se odazvao i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, Tamara Perko, direktorica HUB-a, ali i privatni sektor među kojima predsjednik uprave Meritus ulaganja, Darko Horvat, tvrtke koja je prva u Hrvatskoj izdala korporativnu zelenu obveznicu.

Vrlo smo ambiciozni i imamo vrlo velike planove u pogledu energetske tranzicije. Imamo više od tisuću zgrada koje su u javnom vlasništvu kojima je potrebna cjelovita energetska obnova i uključivanje sunčanih elektrana za proizvodnu električne energije. Otvoreni smo za nove financijske modele i sagledavamo sve opcije kako bismo pokrenuli održive investicije

U srpnju je Zagrebački Holding izdao prvu Zelenu obveznicu povezanu s javnim sektorom i time smo ne prvi u Hrvatskoj već prvi i u jugoistočnoj Europi.

340 ustanova u vlasništvu je Grada Zagreba i definitivno gledamo kako postići energetsku održivost svih naših gradskih ustanova. Vlada trenutno subvencionira cijenu električne energije, no svjesni smo da to neće zauvijek biti moguće. Upravo zato planiramo vrlo ambiciozne projekte kako bismo postigli energetsku održivost, povećali energetsku učinkovitost, ali i smanjili ugljični otisak grada., istaknuo je gradonačelnik Tomašević

Predstavnici Europske investicijske banke predstavili su prednosti zelenih obveznica za gradove i županije koji putem ovog financijskog instrumenta mogu financirati brojne infrastrukturne projekte poput cjelovitih energetskih obnova i poticanje obnovljivih izvora energije. Transparentnost, pouzdanost i održivost glavna su obilježja zelenih obveznica kojima se jamči da će sredstva biti korištena za one projekte koji pridonose okolišnim ciljevima i obvezuju se objavljivati redovita izvješća koja ulagačima omogućuju praćenje toka i utjecaja njihovog novca na terenu.

REGEA je preuzela ulogu demistificiranja zelenih obveznica kako bismo ih približili prije svega našim osnivačima – Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji, Karlovačkoj županiji, Zagrebačkoj županiji, ali i svim ostalim hrvatskim gradovima i županijama koje traže najbolji način financiranja svojih projekata. Zelene obveznice potiču tako zvane zelene investicije naglašavajući u prvom redu transparentnost i red. Hrvatska je i trebala bi biti dio europskog financijskog tržišta i trebala bi koristiti najbolje financijske alate. Fokus na grantove odmiče fokus s tržišta i čini nas ranjivima, manje inovativnima, manje poduzetnima. Hrvatskoj treba koncept koji će upravo suprotno – poticati poduzetništvo, inovacije, održive i energetski učinkovite ideje štiteći klimu, ali prije svega stvarajući bolje uvjete za život naših građana. Zelene obveznice korak su u pravom smjeru. izjavio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac

Član uprave Zagrebačkog Holdinga, Dubravko Karačić rekao je kako je za njih trenutak izdavanja Zelenih obveznica potpuna promjena smjera i ogroman pomak prema naprijed. Holding je izdao 305 milijuna eura zelenih obveznica,  a kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na 58 posto u 2027. godini u odnosu na baznu 2021. godinu te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije na 70 posto za period od 12 mjeseci koji završava 31. ožujka 2028.

Pozitivan osvrt na zelene obveznice istaknuo je i Darko Horvat, direktor uprave Meritus ulaganja. Tvrtka je na javnom pozivu alocirala obveznice u iznosu od 40 milijuna eura.

Obvezali su se smanjiti svoje ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto.

Pozitivni primjeri koji su navedeni na sastanku rezultat su želje za inovativnošću i iskorakom. Izostala je cjelovita podrška financijskog sektora kojeg je potrebno dodatno educirati kako bi ne samo mogao pratiti ovakve projekte već ih i sam predlagati svojim klijentima.

Projekt MESTRI-CE, s čijom smo provedbom nedavno započeli, adresira upravo ove probleme kroz razvoj i promociju modela financiranja koji uključuju i privatne investitore i građane.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top