Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost


U suradnji s Fakultetom političkih znanosti pokrenuli smo obrazovni program o održivom korištenju energije za studente novinarstva

Studij novinarstva Fakulteta političkih znanosti i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) pokrenuli su projekt na kojem će zainteresirane studente upoznati s temama energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Cilj je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koja će studentima dati dodanu vrijednost njihovom obrazovanju, te ih na ovaj način potencijalno zainteresirati i bolje upoznati s temama iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Predavanja će se održati kroz ožujak, a izmijenit će se niz tema koje će održati prof.dr.sc. Neven Duić, Marko Biočina, Toni Vidan, dr.sc. Julije Domac i Ivana Belić, mag. nov.

Na kraju održanih predavanja studenti će imati zadatak izraditi video na temu iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a dva najbolja studenta biti će nagrađena studijskim putovanjem u Bruxelles na Europski tjedan regija i gradova koji se održava u lipnju.

Projekt vode prof. Marina Mučalo i Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e.

Zašto ovakav projekt?

Do potpune energetske tranzicije put je još dug i naravno da puno toga treba napraviti da bi se moglo razmišljati o društvu s 100% obnovljivim izvorima energije. Činjenica je međutim, da se to po prvi puta čini realno i moguće. Za energetsku tranziciju bit će potrebno – i mijenjati način razmišljanja. Danas se o energetici još ipak većinom odlučuje na razini državnih ministarstava i velikih energetskih tvrtki što sigurno ne doprinosi najboljim interesima građana. Proizvodnja energije na mjestu gdje se ona troši donijet će brojne prednosti – manju cijenu energije, nova radna mjesta, nove izvore prihoda za proizvođače opreme, bolju mogućnost kontrole cijena za građane, nove prihode za gradove i općine. Zato je energetska tranzicija ne samo energetsko nego i prvorazredno socijalno i političko pitanja, a za njenu punu provedbu i građani i lokalne vlasti moraju imati veću moć odlučivanja.

Zastupljenost tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u medijskom prostoru u Hrvatskoj je nedostatna. Novinari su nerijetko krivo ili jako malo informirani. Ne nužno svojom greškom već greškom funkcioniranja većine medija u Hrvatskoj. Brzina, manjak vremena za provjeravanje informacija, nezastupljenost više strana u temi i ključno – nepoznavanje teme. Kako bi se informirala šira javnost potrebno je prije svega educirati one koji ih informiraju i koji kreiraju mišljenje šire javnosti, a to su upravo novinari/mediji.

Kome je program namijenjen?

Cilj programa je obrazovati mlade i buduće novinare, studente završnih godina Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji u budućnosti preferiraju raditi kao novinari bilo u tiskanom mediju, online-u, televiziji ili na radiju. Studenti završnih godina Fakulteta političkih znanosti u godinama su kada odabiru specijalizacije i odlučuju se za medije u kojima žele raditi. Upravo zato je to idealna prilika da im se u sklopu njihovih redovnih predavanja ponude specijalizirana predavanja na temu energije i energetske učinkovitosti na kojima će se moći upoznati s područjem, važnijim temama, poslušati zanimljive predavače.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top