Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sporazum gradonačenika – 10 godina uspjeha!


Sporazum gradonačelnika, inicijativa koja je krenula iz EU, danas je najveći svjetski pokret gradova usmjeren na lokalne aktivnosti koje utječu na klimu i energiju. Sporazum gradonačelnika, skraćeno CoM (od engl. Covenant of Mayors), pravi je primjer čuvene krilatice – misli globalno, djeluj lokalno koja se tako često spominje. Europski sporazum gradonačelnika pokrenut je još 2008. s namjerom okupljanja lokalnih tijela vlasti koja su se dobrovoljno posvetila ostvarivanju i premašivanju klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije. Uz to što je predstavila jedinstven pristup aktivnostima koje utječu na energiju i klimu prema načelu ‘odozdo prema gore’, uspjeh ove inicijative ubrzo je nadmašio sva očekivanja.

Danas Sporazum okuplja 7.755 tijela lokalne i regionalne vlasti u 53 zemlje, koristeći prednosti pokreta koji ujedinjuje brojne dionike širom svijeta te metodološku i tehničku potporu koju pružaju nadležni uredi. U ovoj infrastrukturi koja pokriva preko 252 milijuna građana djeluju i 184 organizacije koje pružaju stručnu potporu (REGEA je jedna od njih), odnosno 208 teritorijalnih koordinatora koji okupljaju manje gradove i općine. U Hrvatskoj je sporazum potpisalo 64 naša grada i općine, a prvi među njima bili su Rijeka, Ivanić Grad i Zagreb koji su se pridružili još 2008. godine.

Danas se razvija i Globalni sporazum gradonačelnik koji će iskoristiti iskustvo stečeno tijekom prethodnih godina u Europi te se razvijati na temelju ključnih čimbenika uspjeha inicijative: modelu upravljanja odozdo prema gore, modelu suradnje na više razina i kontekstualnom okviru djelovanja. Ovo globalno širenje počelo je u lipnju 2016. godine, odlukom o objedinjavanju s jednom drugom inicijativom gradova, Paktom gradonačelnika, inicijativa Sporazum gradonačelnika započela je novu bitnu fazu svoje povijesti. Globalni sporazum gradonačelnika bavit će se ključnim pitanjima – ublažavanjem klimatskih promjena, prilagodbom na negativne učinke klimatskih promjena i univerzalnim pristupom sigurnoj, čistoj i dostupnoj energiji. U međuvremenu, Sporazum gradonačelnika nastavlja se širiti na globalnoj razini otvaranjem Ureda Sporazuma gradonačelnika za subsaharsku Afriku, a kao nadopuna postojećima, od 2017. osnivaju se regionalni uredi Sporazuma u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Karipskom otočju, Kini i Jugoistočnoj Aziji, Indiji i Japanu.

Dobro je znati da u ovoj sjajnoj europskoj inicijativi sudjeluje i hrvatski predstavnik. Tako je u krovnom, Političkom odboru EU Sporazuma gradonačelnika i predsjednik FEDARENE, trenutno je to u drugom mandatu dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a puni sastav čine još i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, gradonačelnik Udina Furio Honsell, gradonačelnica Sant Cugat del Vallés i predsjednika pokrajne Barcelona Mercè Conesa Pagès, zamjenica gradonačelnika grada Växjö Asa Karlsson Björkmarker te gradonačelnik Heidelberga Eckart Würzner i gradonačelnik Ghenta Daniel Termont.

Na području obnovljivih izvora energije na nacionalnim razinama moramo postavljati još veće i ambicioznije planove. Energetska tranzicija je ogromna investicijska prilika i šansa da Europa postane i ostane ono što svi priželjkujemo – energetski i politički neovisna, kontinent blagostanja i socijalne sigurnosti. Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju ima jasan cilj ne samo u prenošenju tih poruka već i u jasnim inicijativama i broju provedenih projekata. Računa se da su EU gradovi uključeni u Sporazum doprinijeli čak preko jedne trećine (!) cilja smanjenja EU emisije stakleničkih plinova od 20% do 2020. Uključeni gradovi smanjili su svoju emisiju u prosjeku za 27%, potrošnju energije za 20% i povećali lokalnu proizvodnju energije za preko 90%! Očito je da su gradovi i regije pravi predvodnici energetske tranzicije od kojih nacionalne vlade još mogu i trebaju učiti.

Photo: Daina LE LARDIC
© European Union 2018 – Source : EP

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top