Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dan Europe


Danski veleposlanik i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Dan Europe obilježili na Fakultetu političkih znanosti

9. svibnja povodom Dana Europe na Fakultetu političkih znanosti u sklopu multidisciplinarnog obrazovnog programa Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost, kojeg već petu godinu za redom Fakultet provodi u suradnji s REGEA-om (Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske) organizira projekciju danskog filma 70/30 koji progovara o klimatskim izazovima.

Projekciju je uveličao dolazak Nj.E. veleposlanika Kraljevine Danske Ole Frijs-Madsena kao i dr.sc. Julija Domca, ravnatelja REGEA-e i posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu koji su se uvodno obratili studentima.

Kada smo prije pet godina započeli s programom Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost želeći temu približiti studentima koji će sutra raditi jedan od najodgovornijih poslova – informirati građane, namjera nam je prije svega bila edukacija budućih novinara kako bi sutra mogli postavljati što bolja pitanja i tražiti što konkretnija rješenja. Danas, pet godina nakon, svijet se gotovo u potpunosti izmijenio i dalje se mijenja, a pred nas stavlja zadatak nužne energetske transformacije. Bez informirane javnosti niti jedna ideja ne može zaživjeti. Danas, na Dan Europe, važno je shvatiti da smo Europa svi mi zajedno, ali i da samo zajedno možemo rješavati probleme koji su pred Europskom unijom i globalnom zajednicom. Danska je s nama kao sjajan primjer transformacije – zemlja koja ne radi zeleno i održivo jer je bogata već je bogata zato što radi održivo i odgovorno na temelju vlastitih resursa. To je priča koju trebamo u Hrvatskoj, tako treba izgledati cijela Europska unija. istaknuo je dr.sc. Julije Domac na uvodnom obraćanju.

Danskoj zelena diplomacija nije strana. Naša vlada je postavila klimatske promjene, zelenu pretvorbu i održivost kao ključne prioritete na domaćem i međunarodnom planu. Kada je moj kolega g. Tomas Anker Christensen 2019. imenovan za prvog svjetskog veleposlanika za klimu, odmah je zavrnuo rukave i bacio se na posao. On se, zajedno sa svim danskim veleposlanicima brine da Danska kontinuirano i konkretno doprinosi kao pionir održivosti diljem svijeta. Važno je također našu internu javnost, stalno obavještavati o napretku, našem nastojanju da do 2030. dosegnemo smanjenje emisija CO2 od 70 posto (premašivši cilj EU od 50%). Među ostalim, na taj način i da naša diplomacija ima kredibilitet kada razgovaramo s ostatkom svijeta jer provodimo u našoj zemlji upravo ono što propagiramo. Ti diplomatski napori nisu dobri samo za klimu i svjetsko društvo, već i za otvaranje radnih mjesta i rast. U isto vrijeme oni također pozitivno utječu na javno zdravlje. Mnoge danske tvrtke razvile su jasne klimatske ciljeve – uključujući opće ciljeve SDG-a – kao dio svojih doktrina. Ovaj i mnogi drugi politički aspekti zelenih tranzicijskih ciljeva pokriveni su u današnjem filmu. Izjavio je  Nj.E. veleposlanik Kraljevine Danske Ole Frijs-Madsen.

Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost projekt je koji ide dalje baš kao što dalje ide i suradnja danskog veleposlanstva i REGEA-e najavom Green Together događanja rezerviranog za 18. svibnja kao i izložbe koja će biti postavljena 19. svibnja u Poglavarstvu grada Zagreba, a prikazat će primjere dobre prakse obiju zemalja. Oba događanja dio su platforme veleposlanstva i hrvatskih partnera kojim se obilježava 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Danske.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
REGEA-BIJELI-01

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske

GLAVNI URED
Andrije Žaje 10
10 000 Zagreb
T +385 1 3098 315
F +385 1 3098 316

URED KARLOVAC
Jurja Haulika 14
47 000 Karlovac
T +385 (0)47 649 450

URED BRAČAK
Bračak 4
49210 Zabok
T +385 (0)49 658 550

KONTAKT ZA MEDIJE
Ivana Belić
ibelic@regea.org
 

OIB/VAT broj: HR93298204867
IBAN:HR8423600001101998301,  Zagrebačka banka d.d.
SWIFT: ZABAHR2X

Pratite nas!

Prijavi se na newsletter

Scroll to Top