Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Otvoreno pismo ministru gospodarstva i održivog razvoja


20. travnja je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e uputio otvoreno pismo ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću u cilju mobiliziranja investicija u veće korištenje obnovljivih izvora energije od strane građana.

U okolnostima u kojima se nalazimo, usred energetske krize, velikog povećanja cijene energenata te namjere za žurnim smanjenjem uvoza fosilnih goriva, ali i klimatske krize na koju kao dio globalne zajednice moramo odgovoriti, namjera ovog pisma je ukazati na potrebu i mogućnosti građanske energetike kao bitne sastavnice ukupne energetske transformacije Republike Hrvatske.

Više nego ikada, ovo je trenutak za potpunu i zajedničku suradnju struke i politike, kao i svih političkih opcija zajedno s obzirom da je energetska neovisnost i razvoj društva na čistoj i održivoj energiji neprijeporan nacionalni interes Republike Hrvatske. U tom smislu podržavam svaki napor koji Vaše ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske poduzimaju u tom smjeru, a kako bismo ubrzali razvoj tržišta i otvorili vrata većem sudjelovanju građana u projektima malih sunčanih elektrana na vlastitim krovovima, predlažem sljedeće:

  • Osloboditi ulaganja u građanske sunčane elektrane do 50 kW od plaćanja PDV-a čime bi se na jednostavan način omogućio poticaj od 20% te pokrenuo val investicija. Ovu mjeru trebalo bi primjenjivati uz istovremeno pojednostavljenje svih procedura za građane.
  • Omogućiti trajno otvorene natječaje za sufinanciranje građana s jedinstvenom stopom sufinanciranja investicije u sunčane elektrane do 25% umjesto dosadašnjih natječaja koji se povremeno i neredovito otvaraju, a prijave vrednuju po kriteriju najbrži prst. Predložena jedinstvena stopa sufinanciranja u kombinaciji s prethodnom mjerom bila bi dovoljna za sve kategorije građana.
  • Uspostaviti dedicirani financijski mehanizam za investiranje u sunčane elektrane dostupan građanima u obliku povoljnih kredita s niskom kamatnom stopom, (npr. 1-2%) čime bi se, uz već navedeno oslobađanje od PDV-a te sufinanciranje, omogućilo zatvaranje financijske konstrukcije investicije u vlastitu sunčanu elektranu za veliku većinu građana/kućanstava.
  • Razraditi sustav postepene deregulacije cijene električne energije za građane – u primjerenom roku od tri godine ili slično kojim će se izjednačiti cijena električne energije za sve kategorije potrošača.

Pismo u cijelosti možete pogledati ovdje.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top