Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Otvoreno je glasanje za nagrade Novog europskog Bauhausa


Otvoreno je javno glasanje za nagrade Novog europskog Bauhausa do 16.svibnja u 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu. 

Otvoreno je javno glasanje za nagrade Novog europskog Bauhausa do 16.svibnja u 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Među nominiranima je i jedan projekt iz Hrvatske, The Blue Economy Happy School Škabrnja

Pobjednicima javnog glasanja dodijelit će se dvije nagrade, po jedna u svakom segmentu. U svakom segmentu projekti su podijeljeni u 4 tematske kategorije.

Nagrade se dodjeljuju za dva segmenta:

  1. Nagrade za završene projekte, i za
  2. B. Zvijezde u usponu za koncepte i ideje osoba mlađih od 30 godina.

Više informacija kako glasati i odabranih 52 finalista od strane vanjskih stručnjaka možete vidjeti na https://prizes.new-european-bauhaus.eu/

Novi europski Bauhaus: Pet projekata “svjetioničarskih demonstratora” (Lighthouse) koji će se financirati diljem Europe

 

Europska Komisija objavila je pet odabranih projekata za poziv vrijedan 25 milijuna eura za razvoj „svjetioničarskih demonstratora” Novog europskog Bauhausa (NEB). U tijeku su pregovori Komisije s odabranim korisnicima oko sporazuma o bespovratnim sredstvima.

Odabrani projekti će stvoriti održivije, uključivije i ljepše prostore na lokacijama diljem EU-a i uključit će građane u zelenu tranziciju na lokalnoj razini.

Predsjednica komisije Ursula von der Leyen istaknula je: „Jedva čekam da ovi odabrani projekti Novog europskog Bauhausa zažive. Oni će pokazati kako budućnost može izgledati i prenijeti Europski zeleni plan u naš svakodnevni život i životni prostor. Ovi projekti trebali bi postati polazna točka za europsku i svjetsku mrežu projekata Novog europskog Bauhausa.”

Projekti “svjetioničarskih demonstratora” bavit će se temama kao što su obnova zgrada, kružnost, umjetnost, kulturna baština, obrazovanje, pametni gradovi, urbana i ruralna regeneracija i još mnogo toga.

Projekti su:

  1. CULTUURCAMPUS (Cultuurcampus: održivo središte umjetnosti, istraživanja, učenja i zajednice kao katalizatora): spajanjem obrazovanja, istraživanja, politike i kulture, te uzimajući u obzir iskustva svojih stanovnika, Cultuurcampus ima za cilj transformirati ugroženo urbano područje juga Rotterdama (Nizozemska). Cultuurcampus će se nalaziti u povijesnoj zgradi i djelovat će kao središte za različite grupe i aktivnosti.
  2. NEB-STAR (Novi europski Bauhaus STAVANGER): NEB-STAR će pokazati kako planovi teritorijalne transformacije mogu uključiti načela i vrijednosti NEB-a u Stavangeru (Norveška), Pragu (Češka) i Utrechtu (Nizozemska). Projekt će se baviti s izazovima povezanim s klimatski neutralnim gradovima, uzimajući u obzir lokalne potrebe kroz sukreaciju sa stanovnicima i dionicima.
  3. NEBourhoods (NEBourhoods): NEBourhoods priprema München-Neuperlach (Njemačka) za budućnost predviđenu Europskim zelenim planom. Projekt će se nadograđivati na prednostima područja – snažnom osjećaju zajedništva, ogromnim zelenim površinama, stambenim zgradama velikih razmjera i rješavati njegove slabosti.
  4. DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society): projekt DESIRE bavit će se glavnim izazovima s kojima se suočavaju društva i gradovi: klimatskim promjenama, gubitkom biološke raznolikosti i izazovima resursa. Projekt će koristiti umjetnost, arhitekturu i dizajn za istraživanje alternativnih načina transformacije teritorija u različitim europskim gradovima.
  5. EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution): projekt podržava gradove i ugrožene stanovnike u transformaciji njihovog izgrađenog okruženja. Projekt će se baviti s socio-ekonomskim i kulturnim izazovima kao što su društvena segregacija, energetsko siromaštvo i degradacija depopulacije povijesnih središta. U ovom projektu sudjeluju i partneri iz Hrvatske te će se on odvijati i u Hrvatskoj.

Odabrani projekti pridonijet će inovativnim idejama i rješenjima u roku od dvije godine, ukazujući na put naprijed za druge aktivnosti NEB-a. S obzirom na geografsku raširenost diljem Europe, projekti će pružiti različite rezultate koji se mogu prilagoditi i replicirati u sličnim aktivnostima i demonstracijama u Europi i šire, služeći kao inspiracija za buduće projekte.

Objava odabranih projekata ne predstavlja formalnu obvezu financiranja. Konačna odluka o projektima prijavitelja (uključujući iznos bespovratnih sredstava koji će se dodijeliti) može se donijeti tek kasnije, kada službe Komisije završe pripremu bespovratnih sredstava i sve potrebne provjere.

Više informacija dostupno je na: New European Bauhaus: five lighthouse projects (europa.eu)

image_print

Do you like our work?
Feel free to share

Scroll to Top