Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zagrebački energetski tjedan – energetska učinkovitost je prioritet no.1


Znanstvenici se slažu da se naša klima mijenja. Zbog povećanog udjela ugljičnog dioksida u atmosferi Zemlja je toplija, oceani kiseliji, ledenjaci se brže tope, razina mora raste, vremenske nepogode su učestalije. Ako bi se sadašnji trend porasta emisija ugljičnog dioksida u atmosferu nastavio, može se očekivati zagrijavanje Zemlje od 2,5 do 5 Celzijevih stupnjeva i podizanje razine oceana za 1m, do kraja ovog stoljeća, što bi moglo dovesti do nestanka mnogih životinjskih vrsta (polarni medvjed je jedna od ugroženih vrsta za koju se predviđa da bi mogla izumrijeti u narednih 100 godina). No, kakve to konkretno ima veze sa energijom i sa nama? Činjenica je da se od industrijske revolucije do danas udio ugljičnog dioksida u atmosferi povećao za 40%. Osim industrije i proizvodnje energije koja se temelji na fosilnim gorivima, zagađenju atmosfere značajno doprinosimo i prekomjernom potrošnjom energije u domaćinstvima i na radnim mjestima. 40% od ukupne energetske potrošnje u Europskoj uniji otpada na zgrade koje su mahom energetski neučinkovite. Može li energija biti čista, mogu li zgrade biti energetski učinkovitije, možemo li mi mijenjati navike i može li čista energija biti dostupna svima? Kakvi su planovi i ciljevi Europske unije?

Zbog promjena na svjetskim energetskim tržištima (porast cijena) uzrokovanih prelaskom na čistu energiju Europska komisija je u studenom 2016. predložila paket mjera za održavanje konkurentnosti Europske unije – Čista energija za sve Europljane. U Paketu se izlažu ciljevi povećanja energetske učinkovitosti za 30%, smanjenja emisija stakleničkih plinova od najmanje 40% i udjela obnovljivih izvora u potrošnji energije od najmanje 27%, koje bi trebalo ostvariti do 2030. Kako bi se smanjila ovisnost o uvozu energije u EU, uz istovremenu modernizaciju gospodarstva EU-a i osiguravanje gospodarskog rasta i radnih mjesta za sve europske građane energetsku učinkovitost se stavlja na prvo mjesto. Predložene mjere usmjerene su na sljedeće: uspostavu okvira za općenito povećanje energetske učinkovitosti, povećanje energetske učinkovitosti zgrada, unapređenje energetskih performansi proizvoda i bolje informiranje kupaca te inovativno financiranje u mjere povećanja energetske učinkovitosti zgrada.

U okviru ovog paketa, kojim će se do 2021. mobilizirati javna i privatna ulaganja u iznosu do 177 milijardi eura godišnje, u sljedećih bi se deset godina BDP mogao povećati do 1 % te stvoriti 900 000 novih radnih mjesta. Zakonodavni prijedlozi o čistoj energiji za sve Europljane obuhvaćaju energetsku učinkovitost, energiju iz obnovljivih izvora, oblikovanje tržišta električne energije, sigurnost opskrbe električnom energijom i pravila upravljanja energetskom unijom. Nadalje, Komisija predlaže pomake u području ekološkog dizajna i strategiju za povezanu i automatiziranu mobilnost. Paket uključuje i mjere za poticanje inovacija u području čiste energije te obnovu europskih zgrada. Tu su i mjere za poticanje javnog i privatnog ulaganja, promicanje industrijske konkurentnosti EU-a i ublažavanje učinka koje će prelazak na čistu energiju imati na društvo.

Aktivno prateći zbivanja na području energetskog sektora u Europskoj uniji, osmu godinu zaredom, Grad Zagreb u mjesecu svibnju organizira Zagrebački energetski tjedan i na taj način u prvi plan stavlja pitanja održivog razvoja i očuvanja prirodnih resursa. I ove godine, od 8. do 13. svibnja, pod geslom Razvoj ne želimo zaustaviti ali onečišćenje možemo, kroz brojne aktivnosti, kroz mnoštvo radionica, panela, seminara, međunarodnih konferencija i drugih događaja, raspoređenih na različitim gradskim lokacijama i ustanovama, otvaraju se nove mogućnosti za učenje, razmjenu znanja i iskustava te predstavljanje ideja koje imaju zajednički cilj – bolji svijet za nove generacije. Obrazovne i znanstvene ustanove, udruženja stručnjaka različitih struka iz zemlje i inozemstva, udruge civilnog društva, poduzetnici i obrtnici i donositelji odluka na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, svi na dnevni red stavljaju najvažniju temu današnjice – energetsku tranziciju i prelazak na čistu energiju. Koje sve zanimljivosti donosi i što će se i gdje događati na energetskom tjednu u Zagrebu pogledajte u programu.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i ove godine aktivno sudjeluje u dva velika događaja Zagrebačkog energetskog tjedna. Jedan od njih je Međunarodna konferencija pod nazivom Pametna energetska rješenja za održivi razvoj, koja će se održati 10. svibnja 2017. u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i na kojoj će stručnjaci iz javnog i privatnog sektora obrađivati nove energetske politike Hrvatske i Europske unije, inovativne elemente poticanja energetske obnove te inovativni mehanizmi financiranja za projekte energetske učinkovitosti. Budući da strategije financiranja u području klime zahtijevaju uključivanje različitih dionika — javnih i privatnih — na svim razinama, uključujući i lokalnu razinu, financijski se sustav također treba dodatno razvijati kako bi mogao zadovoljiti različite vrste potreba i ponuditi različite izvore sredstava. Ova konferencija je prilika za razmjenu ideja i povezivanje oko istog cilja.

Drugi događaj u kojemu aktivno sudjelujemo je konferencija koja će se održati 11. svibnja 2017. u prostorijama Obrtničke komore Zagreb i koja se bavi temom uloge gospodarskog sektora u procesu realizacije energetski održivog razvoja. 40% potrošnje energije Europske unije odnosi se na zgrade koje su većinom neučinkovite. Dvije trećine tih zgrada izgrađeno je prije nego su i postojali energetski standardi a godišnje ih se obnovi tek 1%. Uzevši u obzir ciljeve Europske unije u pogledu povećanja energetske učinkovitosti ovo je kako veliki izazov tako i veliki potencijal za razvoj gospodarstva. Što obrtnici i poduzetnici očekuju od toga, kako Grad Zagreb planira poduprijeti gospodarstvo i kakva su nastojanja oko jačanja konkurentnosti građevinskih radnika u Hrvatskoj, te što donosi Dugoročna strategija za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske, neke su od tema kojima će se baviti konferencija.

Da bi se postigao cilj 30% veća energetska učinkovitost do 2030., svaki, i najmanji, doprinos koji vodi ostvarenju tog cilja je bitan. Stoga Zagrebački energetski tjedan aktivno uključuje dionike svih generacija, različitih zanimanja i područja djelovanja, jer svi sudjelujemo u potrošnji energije i svi možemo energetsku učinkovitost postaviti na više mjesto na listi prioriteta.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top