Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ukratko o novom EU projektu CREDIT


Unatoč tome što je jedan od globalnih lidera u proizvodnom sektoru, EU se suočava s povećanom međunarodnom konkurencijom i sve većim posljedicama daljnje industrijalizacije na svom području, što zahtijeva posvećenost inovacijama i poduzetništvu. Projekt CREDIT nastoji prevladati ovaj izazov poticanjem transnacionalne koordinacije, rješavanjem raznolikih potreba sektora proizvodnje i pružanjem pristupa međunarodnom tržištu za inovativna rješenja dekarbonizacije. Početak projekta očekuje se početkom mjeseca svibnja 2024. godine.

Projekt prepoznaje nedostatak ciljane podrške za SME u partnerskim regijama te cilja na okupljanje stručnosti, resursa i mreža 10 ključnih partnera i 4 pridružena partnera, uključujući javne agencije, sveučilišta, industrijske klaustre i inkubatore start-upova.

Projekt CREDIT ima za cilj suočiti se s dvostrukim izazovom dekarbonizacije malih i srednjih poduzeća (SME) u proizvodnji u srednjoj Europi (CE), istovremeno osiguravajući globalnu konkurentnost. S obzirom na to da SME čine značajan udio emisija EU, posebno u sektoru proizvodnje, projekt se fokusira na smanjenje razlike između ‘potražnje’ od strane SME koja traže podršku za dekarbonizaciju i ‘ponude’ rješenja koje pružaju tvrtke u sektoru zelenih tehnologija.

Projekt se temelji na uspostavi “Decarbonization Hub”, jedinstvene platforme koja integrira tri ključna stupa: proizvodnju SME (potražnja), inovatore i pružatelje rješenja u području zelenih tehnologija (ponuda) te istraživače i inovatore (R&I).

Cilj je ubrzati prijelaz srednje Europe prema “Net Zero” društvu tj. društvu s niskim utjecajem na okoliš pružanjem prilagođenih usluga poput izgradnje kapaciteta i savjetovanja za SME, komercijalizaciju istraživanja i podršku start-upovima u području zelenih tehnologija.

Projekt se sastoji od tri glavna dijela provedbe. Prvi dio projekta usredotočen je na podršku SME u njihovom putu prema dekarbonizaciji nudeći niz aktivnosti, od prijenosa znanja i podizanja svijesti do tehničke podrške, usavršavanja radne snage i vođenja smjernica o financijskim instrumentima.

Drugi dio projekta ima za cilj poboljšati konkurentnost SME stvaranjem baze podataka pružatelja rješenja za dekarbonizaciju, učvršćivanjem povezanosti između dobavljača i SME te pružanjem ciljane podrške start-upovima kako bi proširili svoja rješenja.

Zadnji dio projekta fokusira se na komercijalizaciju istraživanja, transfer tehnologije i podršku inovacijama, osnažujući ove aktere u predstavljanju inovativna rješenja dekarbonizacije na tržištu.

Uspjeh projekta ovisi o suradnji partnera s raznovrsnim kompetencijama, uključujući stvaranje I prevođenje ambicioznih politika, ubrzavanje energetske tranzicije, financiranje, strateški razvoj, transfer tehnologije i podršku inovacijama.

Uključivanjem partnera s iskustvom u radu sa SME na projektima dekarbonizacije, širokim mrežama i stručnosti u podršci poduzetništvu, CREDIT cilja postići holističke i održive teritorijalne promjene u srednjoeuropskim regijama.

 

Marko Čavar, mag.

Voditelj odjela – Energija

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top