Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Špičkovini se osniva prva energetska zajednica u Hrvatskoj


Energetske zajednice tema su o kojoj se već nego vrijeme govori, no primjera iz prakse do sada nije bilo. Špičkovina će se tako upisati u povijest kao prvo mjesto koje je uspjelo osnovati svoju energetsku zajednicu. Nositelj je lokalni DVD.

Dobrovoljno vatrogasno društvo na svom će krovu instalirati sunčanu elektranu maksimalne snage oko 64kWp, a koja će moći pružati energiju svim zainteresiranim građanima koji se odluče postati suvlasnici elektrane, u prvom redu pripadnicima DVD-a koji žive na tom području.

Energetske zajednice građana relativno su novi koncept koji je dobio službeno priznanje kroz paket direktiva Čista energija za sve Europljane 2019. godine. Energetske zajednice smatraju se jednim od ključnih elemenata za postizanje ciljeva energetske tranzicije EU-a do 2050. godine. Austrija ima već preko 1.700 energetskih zajednica i iako je hrvatski zakonodavni okvir načelno omogućio njihovo pokretanje u Hrvatskoj one još nisu doživjele svoj procvat i istinsko otvaranje energetskog tržišta građanima.

Grad Zabok prepoznao je važnost ovog projekta te će investiciju sufinancirati, time dodatno povećavajući njenu isplativost za lokalnu zajednicu.

Energetska politika Grada Zaboka dugi je niz godina usmjerena prema održivom energetskom razvitku gradskog područja baziranom na načelima zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i održive gradnje, stoga smo se vrlo rado odazvali pozivu REGEA-e da sudjelujemo u projektu SHARE’S kao grad  s pilot projektom – Energetska zajednica DVD Špičkovina.

Osnivanje prve energetske zajednice u Republici Hrvatskoj i to u gradu Zaboku donijeti će niz koristi i prednosti, kako za grad i lokalnu zajednicu, tako i za samu državu. Konkretno za grad benefiti su smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjenje stakleničkih plinova. Uključivanjem građana i malih poduzeća u proizvodnju i distribuciju energije stvara nove poslovne mogućnosti, potiče zapošljavanje i potrošnju na lokalnoj razini. Korištenje vlastitih izvora obnovljive energije smanjit će ovisnost o uvoznoj energiji i smanjiti račune za energiju za građane i tvrtke u Zaboku. Time se poboljšava energetska sigurnost i stabilnost lokalne zajednice. Osim navedenih benefita, osnivanje prve energetske zajednice u Republici Hrvatskoj poslužiti će i kao model i inspiracija drugim gradovima i zajednicama da slijede sličan pristup održivom energetskom razvoju, što bi dugoročno doprinijelo smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i promicanju energetske tranzicije prema održivijoj budućnosti., istaknuo je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Grad Zabok je jedan od tri koji priprema ovakav model dijeljenja energije. Slična priča očekuje se uskoro i u Karlovcu i Samoboru. Za ove pilot projekte zaslužen je tim iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i europski projekt kojeg provode pod nazivom SHAREs.

Energetske zajednice sjajna su prilika za otvaranje energetskog tržišta građanima. Svi možemo ili bismo trebali moći biti i proizvođači i potrošači energije. Energetske zajednice najbolje oslikavaju glavne ciljeve Zelenog plana, a to je održivo, uključivo i pravedno. Ovisnost o jednom izvoru energije, poput plina, pokazalo se iznimno rizično i opasno, takve greške ne bismo trebali ponavljati. Energetske zajednice potaknut će i gospodarski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta na lokalnoj razini što je izrazito važan doprinos.

Energetske zajednice važan su instrument za ostvarenje održive, sigurne i ekonomski prosperitetne energetske budućnosti. Istaknuo je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e

Očekuje se da bi do kraja 2023. godine DVD Špičkovina mogao dobiti sunčanu elektranu na krovu i zabilježiti prva dijeljenja energije. Trenutno je u tijeku iskaz interesa članova i definiranje svih odnosa.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top