Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Trostruko vrijedan projekt!


Trostruko vrijedan projekt!

Danas je u Karlovcu, u prostorijama Obrtničkog centra i uredu Agencije svečano otvorena nova kotlovnica na pelete. Riječ je o zajedničkom projektu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Karlovačke županije koji predstavlja prvi primjer ugovorne prodaje topline iz biomase u Hrvatskoj. Novi sustav grijanja dobio je i kumu – djevojčicu Helenu Trbuščić koja živi u domu za nezbrinutu djecu Vladimir Nazor u Karlovcu čije će srednjoškolsko obrazovanje biti stipendirano upravo ovim projektom.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su župan Karlovačke županije g. Ivan Vučić, zamjenici župana  Josip Šafar i Ivan Banjavčić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Karlovačke županije, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac, zamjenik ravnatelja mr.sc. Velimir Šegon, suradnici agencije te predstavnici gospodarskog sektora.

Po uzoru na najbolju praksu pojedinih europskih zemalja, Karlovačka županija kao jedan od osnivača Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, može se pohvaliti sa prvim projektom ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj. Radi se o rekonstrukciji kotlovnice na lož ulje te ugradnji kotla na biomasu putem modela ugovorne prodaje topline. Ovim pilot projektom započinjemo seriju projekata koji će se nastaviti u našim osnovnim i srednjim školama koje koriste lož ulje te zbog toga imaju izrazito visoke troškove grijanja. Model ugovorne prodaje topline i korištenje biomase su jedan od načina postizanja energetske održivosti kojoj Karlovačka županija teži što smo već pokazali kroz niz projekata kojima smo poticali korištenje obnovljivih izvora energije i primjenu energetske učinkovitosti. Osim financijskih ušteda te doprinosa zaštiti okoliša, ovi projekti značajno će doprinijeti razvoju lokalnog gospodarstva budući se očekuje da će šumovlasnici i poduzetnici s područja naše županije ulagati sredstva u rekonstrukciju navedenih kotlovnica te koristiti svoju biomasu odnosno sječku za proizvodnju toplinske energije koju će zatim prodavati objektima u sklopu kojih se kotlovnica i nalazi, izjavio je župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske pokrenula je inicijativu  zamjene kotlovnice na lož ulje kotlovnicom na biomasu. Ugradnjom modernog kotla na pelete snage 220kW za potrebe grijanja Obrtničkog centra u Karlovcu, smanjit će se visoki računi za grijanje prostora, ukloniti emisije štetnih tvari i stakleničkih plinova, ali i pružiti primjer svim posjetiteljima Energetskog info centra i ureda Agencije – građanima, poduzetnicima i donositeljima odluka. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupan iznos investicije u projekt ugradnje kotlovnice na biomasu iznosio je 331.250,00 kuna.

Ovim projektom pokazujemo da radimo u skladu s najboljom europskom praksom i da se takvi projekti mogu raditi i u Hrvatskoj. Budućnost energetike je u tzv. komunalnoj energetici, u proizvodnji energije na mjestu gdje se ona i troši te u obnovljivim izvorima energije. Ponosan sam da je ovo prvi ovakav projekt u Hrvatskoj, a siguran sam da ćemo ovakve projekte ubuduće često gledati, izjavio je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top