Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tri nove kotlovnice na biomasu!


Program rekonstrukcije kotlovnica na lož ulje kotlovima na biomasu u školama Karlovačke županije započeo je 2014. godine kada je Županija, uz potporu REGEA-e, izradila glavne projekte i investicijske studije za rekonstrukciju osam školskih kotlovnica. Godinu 2015., obilježile su pripremne aktivnosti poput prijava na natječaje Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i razrada novih inovativnih modela financiranja poput ugovorne prodaje toplinske energije iz biomase. Veliki trud, upornost i stručnost Karlovačke županije isplatili su se već ove godine tijekom koje su izgrađene čak tri nove kotlovnice na biomasu.

U OŠ Vladimir Nazor – Duga Resa kotlovnica na lož ulje kapaciteta 530 kW zamijenjena je kotlom na biomasu odnosno drvnu sječku kapaciteta 300 kW sa toplinskim spremnikom volumena 3 000 l. Kotlovnica je godišnje trošila oko 30 000 l loživog ulja čijom će se zamjenom smanjiti emisija CO2 u atmosferu za gotovo 80 t/god. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80% te sredstvima Ministarstva gospodarstva u iznosu od 200.000 kn, dok je ostatak investicije zatvoren proračunskim sredstvima Karlovačke županije.

Čak dva projekta – kotlovnice u osnovnim školama Slunj i Slava Raškaj u Ozlju rekonstruirane su kroz model ugovorne prodaje toplinske energije iz biomase. Za potrebe tog projekta Karlovačka županije je uz stručnu potporu REGEA-e raspisala javni natječaj za Isporuku toplinske energije kroz model ugovorne prodaje topline uz obvezno izvođenje radova na rekonstrukciji sustava grijanja i ugradnju novog sustava koji koristi obnovljive izvore energije. Nakon odabira najpovoljnijeg ponuditelja odnosno privatnog investitora, prema kriteriju najniže ponuđene cijene toplinske energije, projekti su uspješno prijavljeni za sufinanciranje na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te su osigurana bespovratna sredstva. Preostala sredstva za zatvaranje financijske konstrukcije projekta osigurao je privatni partner koji je ugradio vlastite kotlove na biomasu odnosno sječku te će prodavati toplinsku energiju školama sljedećih deset godina. U osnovnoj školi Slunj ugrađen je kotao na biomasu kapaciteta 300 kWsa toplinskim spremnikom volumena 3 000 l dok je u osnovnoj školi Ozalj ugrađen kotao na biomasu kapaciteta 250 kW sa toplinskim spremnikom volumena 3 000 l. Škole će osim novih kotlovnica koje prelaze u njihovo vlasništvo osigurati i troškovne uštede budući je cijena toplinske energije garantirana javnom nabavom niža od prethodne cijene grijanja kada su se škole grijale na loživo ulje. Također, ovaj projekt ima i značajan utjecaj na okoliš budući će 60.000 l loživog ulja biti zamijenjeno sa drvnom sječkom čime će se smanjiti emisija CO2 u atmosferu za oko 160 tona godišnje.

Ukupna vrijednost sva tri projekta iznosi 3,7 milijuna kuna od kojih je Karlovačka županija participirala sa samo 10% odnosno sa 376.000 kn proračunskih sredstava! Projekti provedeni u 2016. godini dokazuju da su Karlovačka županija i REGEA na pravom putu ostvariti svoju dugogodišnju viziju – škole Karlovačke županije koje se griju na lokalnu biomasu.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top