Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada


Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada

Projektni tim je danas predstavio potpune rezultate i buduće aktivnosti prve faze projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada vodećim ljudima Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i gradskim institucijama. Prezentaciju je vodila zamjenica gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek, a u ime projektnog tima prezentaciju je održao dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Agencije. Riječ je o projektu čiji su dugoročni ciljevi obnova 10% zgrada na području Donjeg grada do 2020. godine te 30% do 2030. godine, ali također i proširenje programa na cjelokupno područje Grada Zagreba. U tu svrhu predviđena je uspostava trajnog i sveobuhvatnog financijskog mehanizma u obliku revolving fonda pod nazivom Fond za razvoj Grada Zagreba – FORA, a također i uspostava gradske ESCO tvrtke, a što se planira do sredine 2016. godine.  Projekt je pokrenut u ožujku 2014. godine, a do sada su izvršene su pripremne aktivnosti za pokretanje investicija, a što uključuje sljedeće:

  • Utvrđivanje tehničkih smjernica za provođenje revitalizacije i energetske obnove, investicijskog potencijala i analize mogućih energetskih i financijskih ušteda;
  • Identifikacija, strukturiranje i razrada financijskog mehanizma za poticanje revitalizacije i energetske obnove;
  • Izrada prijedloga zakonskog i institucionalnog okvira za sprečavanje vandalskog grafitiranja;
  • Izrada komunikacijske strategije;
  • Priprema revitalizacije i obnove 2 pilot bloka.

Navedene aktivnosti proveo je stručni tim pod koordinacijom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a također su bili uključeni i suradnici iz više gradskih ureda, stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb, Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, tvrtke Arhivanalitika te pravni stručnjaci iz nekoliko odvjetničkih ureda.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top