Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Obilježen Energetski dan Zagrebačke županije


Obilježen Energetski dan Zagrebačke županije

U sklopu Europskog tjedna održive energije Europske unije u Vrbovcu je 8. srpnja obilježen Energetski dan Zagrebačke županije, a organizirale su ga zajedno Zagrebačka županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Tom prigodom, župan Stjepan Kožić, naglasio je da sve zgrade javne namjene u vlasništvu županije imaju zakonom propisane energetske certifikate, te je podsjetio da je Zagrebačka županija među prvima u Republici Hrvatskoj donijela ključne strateške dokumente – „Strategiju održivog korištenja energije“ i „Program energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije“, kao preduvjete pokretanja energetskih projekata. Govoreći o projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije posebno je istaknuo, sada već popularni projekt „I ja mogu imati solarne kolektore!“, koji je osvojio dvije prestižne europske nagrade –  „ManagEnergy Local Action Award” i „Solar Energy Prize Award”. 

Uz župana je obilježavanju Energetskog dana prisustvovao i njegov zamjenik Rudolf Vujević, dok su prisutne također pozdravili gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović i direktor REGEA-e Julije Domac.

Uvodno su predstavljeni modeli sufinanciranja i poticanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koje provodi Županija, poput ugradnje solarnih kolektorskih sustava, kotlova na pelete i pirolitičkih kotlova, ugradnje toplinskih ovojnica, zamjene stare novom stolarijom, ugradnje plinskih kondenzacijskih kotlova, ugradnje uređaja za povrat topline otpadnog zraka, kolektora za potrošnju tople vode, kotlovskih sustava na biomasu za centralno grijanje, fotonaponskih pretvarača za proizvodnju električne energije, dizalica topline… 

Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije, pobliže je predstavio i program modernizacije javne rasvjete u gradovima i općinama („Master plan javne rasvjete“), koji se priprema u suradnji s REGEA-om, te se planira realizirati sufinanciranjem europskih strukturnih fondova. Također, govorio je i o rekonstrukciji kotlovnica u školama – u njih 18, sada s najvećom potrošnjom energenata, u koje će se (također mogućnošću sufinanciranja iz domaćih i europskih izvora) ugraditi kotlovi na biomasu. 

Ivan Pržulj, voditelj Odjela za sustavno gospodarenje energijom REGEA-e, prezentirao je projekt „Sustavno gospodarenje energijom Zagrebačke županije“, čija je osnovna zadaća sustavno pratiti potrošnju energenata (troškove električne, toplinske, rashladne energije) u zgradama javne namjene (školama, zdravstvenim ustanovama…), prepoznati potencijale ušteda energije (putem energetskih pregleda i certifikata) te, najvažnija zadaća, ušteda na energentima i osiguranje održivog korištenja energije. 

O primjeru dobre prakse energetske učinkovitosti govorila je Sanja Sertić, ravnateljica OŠ Ljube Babića u Jastrebarskom. Zamjenom drvene stolarije aluminijskom ova škola godišnje štedi, na potrošnji plina, oko 87.000 kuna, a zamjenom fluorescentnih cijevi LED rasvjetom dodatnih 19.000 kuna. Tijekom ljeta škola će dobiti i toplinsku fasadu.

U sklopu obilježavanja Energetskog dana, na središnjem gradskom trgu u Vrbovcu organiziran je Sajam energetske učinkovitosti na kojemu su zainteresirani dobili informacije o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top