Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Croatian district heating sector support facility

„Kick-off“ projekta D2Heat

„Kick-off“ projekta D2Heat održan je 15. i 16.11.2022. godine u prostoru Hrvatske gospodarske komore. Sastanku su nazočili predstavnici projektnog konzorcija – REGEA, HGK, AVelant, HEP Toplinarstvo, Gradska toplana Karlovac, Energo Rijeka i Brod Plin te predstavnica CINEA-e.

Sastanak je obuhvatio čitav niz tema, od trenutne situacije na energetskom tržištu koja je izrazito nepovoljna za tvrtke iz sektora toplinarstva pa do potrebnih mjera da toplinarstvo dobije mjesto i ulogu koju zaslužuje u hrvatskoj energetici te na kraju koja je uloga projekta D2Heat u tom procesu.

Projekt D2Heat, financiran kroz EU program LIFE, za cilj ima pružiti tehničku pomoć hrvatskom sektoru toplinarstva, tj. ubrzati modernizaciju te provedbu energetske tranzicije za sektore grijanja i hlađenja. Krajnji cilj projekta D2Heat je pokretanje investicija u iznosu od gotovo 40 milijuna eura za vrijeme trajanja projekta. Te će investicije osigurati sigurnu, povoljnu i čistu opskrbu grijanja za sve postojeće i buduće korisnike sustava toplinarstva. Moderni i efikasni sustavi centraliziranog grijanja pogonjeni lokalnim obnovljivim izvorima ključ su za osiguravanje sigurne, čiste i jeftine toplinske energije za građane Hrvatske.

Tehnička pomoć u sklopu projekta uključuje tehničke analize i izradu projektne dokumentacije, inovativne modele financiranja, analize i prijedloge izmjena zakonodavnog okruženja te pravne usluge – sve kako bi se mogle pokrenuti ambiciozne investicije.

Na sastanku je dogovorena dinamika provedbe aktivnosti, identificirani su potencijalni investicijski projekti te je dogovoren opseg pružanja tehničke pomoći u provedbi investicija.

image_print

Financirano od strane Europske Unije kroz projekt ID 101076428. Izneseni su stavovi i mišljenja samo mišljenja autora i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije ili CINEA-e. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Scroll to Top