Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

KeepWarm projekt kao odgovor na nužne promjene


Europski projekt iz programa Obzor 2020 radnog imena KeepWarm (puni naziv: Povećanje učinkovitosti centraliziranih toplinskih sustava u srednjoj i istočnoj Europi) ima za cilj potaknuti nužne promjene prema energetskog tranziciji toplinskih sustava kroz zajednički rad 11 partnera u 7 zemalja: Austriji, Češkoj Republici, Hrvatskoj, Latviji, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. S početkom projekta u travnju 2018. godine, projektni partneri u suradnji s preko 30 centraliziranih toplinskih sustava pokušavaju ostvariti investicije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti u području proizvodnje i distribucije toplinske energije te integracije obnovljivih izvora energije.

Zanimljivost KeepWarm projekta je razvoj prilagođenog pristupa svakom toplinskom sustavu kako bi se identificirale specifične potrebe na lokalnoj razini čemu je posvećen prva polovica projekta u kojoj su se održali detaljni treninzi s tehničkim, organizacijskim, komunikacijskim i financijskim temama. Primjerice, Fakultet Strojarstva i Brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu i naša agencija održali su preko 100 sati treninga zaposlenicima HEP Toplinarstva (Toplinske Mreže i Pogon Posebne Toplane). Nakon detaljnog prikupljanja podataka u suradnji s pilot projektima, partneri su razvili preliminarne studije isplativosti – u slučaju Hrvatske, s HEP Toplinarstvom je dogovorena izrada studija povezivanja kotlovnica u jedinstvene toplinske mreže te integracije solarnih kolektora za gradove Samobor, Velika Gorica i Zaprešić. Uz to, razvijeni su inicijalni poslovni modeli koji predstavljaju strategiju razvoja svih centraliziranih toplinskih sustava koji su poslužili za odabir 16 sustava u kojima će se pokušati ostvariti investicije kroz radni paket kojeg vodi naša agencija. U sklopu paketa osmišljene su i lokalne radne skupine kroz koje se projektni partneri stavljaju na raspolaganje pilot projektima u svrhu ostvarivanja investicija. Tako je primjerice dogovorena daljnja analiza integracije solarnih kolektora u naša tri pilot projekta i određeni prioritetni potencijalni potrošači koji bi se mogli spojiti na distribucijske mreže. Radni paket naše agencije završava kreacijom deset replikacijskih modela/shema kojima će se pristup korišten u našem projektu pokušati prenijeti na ostale zemlje i njihove toplinske sustave.

Kako bi se toplinskim sustavima osigurao razvoj, osmišljen je radni paket u kojemu je naglasak stavljen na promociji u budućem zakonodavnom okviru zemalja partnera na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini s ciljem osiguravanja sigurnog i zelenog razvoja te pridonošenja zajedničkom cilju dekarbonizacije energetskog sustava do 2050. godine. Naša agencija pokušava poduprijeti razvoj HEP Toplinarstva kroz uključenje mjera u strateškim dokumentima gradova poput akcijskih planova.

Kako rezultati projekta ne bi ostali u sjeni, komunikacijski partneri osmislili su niz promotivnih aktivnosti poput održavanja nacionalnih konferencija u svim zemljama partnerima na kojima će se promovirati postignuti rezultati projekta kao i potaknuti međusobnu razmjenu znanja između predstavnika pilot projekata. S tim ciljem započeo je „Twinning program“ u kojemu se povezuju centralizirani toplinski sustavi između 7 spomenutih država. Tako će primjerice predstavnici HEP Toplinarstva biti prisutni u obilasku postrojenja i nacionalnim konferencijama u Sloveniji, Srbiji, Češkoj Republici i Ukrajini, dok će ugostiti sve predstavnika pilot projekata iz ostalih zemalja. Za kraj vrijedi spomenuti kako je naša agencija organizirala vrlo važnu konferenciju u mjesecu travnju ove godine na kojoj je mjesto našao i naš projekt, nadamo se s realiziranim inicijalnim investicijama naših pilot projekata.

Autor teksta: Marko Čavar, mag.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top