Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Intervju mjeseca


Intervju mjeseca

Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu – odjel Veleposlanstva Republike Italije za promidžbu gospodarske suradnje, ustanova je talijanske Vlade u Republici Hrvatskoj koja već više od pedeset godina kontinuirano radi na promicanju svih oblika  suradnje između talijanskih i hrvatskih subjekata iz raznih područja djelatnosti. U listopadskom newsletteru koji Ured redovito objavljuje i šalje zainteresiranim talijanskim poduzetnicima i institucija, značajan prostor posvećen je našoj Agenciji, a intervju mjeseca dao je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Agencije. Intervju donosimo u nastavku:

Možete li kratko predstaviti zaključke međunarodne konferencije Sustainable Energy Finance and Investment Summit CROENERGY2015 čiji ste organizator već treći put?

Treća u nizu, naša tradicionalna konferencija Sustainable Energy Finance and Investment Summit CROENERGY2015 o financiranju energetskih projekata održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a u suorganizaciji Europskog udruženja regija i energetskih agencija FEDARENE i Europske banke za obnovu i razvoj kao institucionalnog partnera. Konferencija se održala s ciljem promoviranja inovativnih instrumenata financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Na Konferenciji su po prvi puta od strane Svjetske banke predstavljeni rezultati studije mogućnosti ulaganja u energetsku učinkovitost u Hrvatskoj, a EBRD je pokazala iskustva ulaganja u ovakve investicijske projekte u regiji . Sudjelovalo je preko 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Među zaključcima Konferencije mogu se izdvojiti:
–  Energetski projekti, a posebno projekti energetske učinkovitosti predstavljaju odličnu mogućnost za uspješno investiranje i suradnju.
–  U Hrvatskoj je nužno okrupnjavati projekte, posebno ako se radi o projektima u javnom sektoru – za to je nužna politička volja i znanje.
–  Postoji ozbiljan nedostatak znanja i iskustva koji je nužan za uspješnu provedbu projekata, ali i primjenu inovativnih mehanizama provedbe i financiranja kao što su JPP, EPC i drugi.
–  Projektno upravljanje nedovoljno je poznato i prisutno u projektima koji se u Hrvatskoj razvijaju i provode. Nužno je dokumentirati i kvalitetno pripremati projekte. Na raspolaganju je dovoljno izvora financiranja.
–  Budućnost financiranja projekata održivog korištenja energije leži u postizanju njihove tržišne konkurentnosti, a ne u korištenju bespovratnih sredstava. To je moguće i ostvarivo.

Koje REGEA projekte i suradnje iz područja poticanja regionalnog održivog razvoja biste izdvojili?

REGEA je ove godine obilježila sedam godina uspješnog rada. U tom razdoblju ostvarena je ukupna vrijednost projekata koje smo provodili od 608,7 milijuna kuna od čega je na konkretne investicije utrošeno 553,4 milijuna kuna. Što se projekata iz područja poticanja regionalnog održivog razvoja tiče svakako bi izdvojili obnovu dvorca i uspostavu energetskog centra Bračak i veliki projekt rekonstrukcije javne rasvjete u naše dvije županije Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj.  Potpisanim ugovorom između Opće Bolnice Zabok i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske uz suglasnost Krapinsko-zagorske županije, Agencija je dobila na upravljanje i korištenje dvorac Bračak na sljedećih 15 godina i odgovorna je za provedbu projekta njegove revitalizacije. Projekt revitalizacije uključuje obnovu dvorca po niskoenergetskom standardu uz maksimalno moguće korištenje obnovljivih izvora energije i uspostavu regionalnog energetskog centra i poduzetničkog inkubatora. Radovi su započeli početkom rujna 2015., dovršetak se očekuje krajem 2016.

U kolovozu 2015., Europska komisija odobrila je prvi hrvatski projekt financiran iz programa ELENA. Riječ je rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete u naše dvije županije – Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj, odnosno zajedničkom projektu čak 62 grada i općine koje je objedinila, upravo naša Agencija. Projekt je pripreman godinama, upravo kako se to i treba raditi kad je riječ o ozbiljnim projektima, ali i rezultati pokazuju da se to isplati. Ukupna procijenjena investicija koja će se ovim projektom pokrenuti iznosi preko 20 milijuna EUR-a (ukupno 34.000 rasvjetnih mjesta), ELENA/EIB je odobrila ukupnu tehničku pomoć u iznosu od 790.000,00 EUR-a, od čega 711.000,00 osigurava ELENA (90%), a 79.000,00 županije prijavitelji (10%). ELENA je inače program tehničke pomoći Europske komisije za regije i gradove za pripremu velikih investicijskih projekata, a program operativno vodi Europska investicijska banka – EIB u ime Europske komisije. Ovakve investicijske projekte s područja javne rasvjete koji su bili poticani iz programa ELENA u EU provodili su jedino provincija Milano i regija Katalonija.

U kojoj mjeri ocjenjujete mogućnosti financiranja iz EU fondova i u kojim programima Unije za područje vašeg djelovanja? U kojim programima EU trenutno sudjeluje REGEA?

Mogućnost financiranja iz EU fondova ključna je za razvitak naše djelatnosti i bila je jedan od pokretača razvoja u prošlom razdoblju. REGEA je do sada uspješno aplicirala na svaki dostupni EU izvor financiranja – programe prekogranične suradnje, programe Inteligentna energija i Horizon2020, programe kao što su IPARD, nedavno ELENA, a koristimo ili pomažemo da se koriste i izravno sredstva Europske investicijske banke (EIB) te Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Do sada su za to u Hrvatskoj postojale odlične prilike i ostaje samo još da poboljšamo razinu uspješnosti korištenja ovih sredstava na nacionalnoj razini. Za to je nužno povećati razini znanja i pripremljenosti kako potencijalnih korisnika tako i državne administracije koja sve više sudjeluje u obradi zahtjeva i provedbi programa.

Koji su najveći projekti i ciljevi iz djelokruga Vaše Agencije planirani za iduće proračunsko razdoblje do 2020. godine?

U sljedećem razdoblju namjeravamo sustavno povezati i okrupnjavati naše projekte – npr. kotlovnice na biomasu, obnovu javnih objekata, prvenstveno škola i vrtića te cjelovitu obnovu zdravstvenih objekata. Vjerujem da će do 2020. U potpunosti zaživjeti način financiranja energetskih objekata kroz otplatu preko energetskih ušteda – na način da se energetske uštede mjere i tako verificiraju. Naš novi energetski centar Bračak trebao bi biti centar znanja i izvrsnosti kako za Hrvatsku, tako i za čitavu jugoistočnu Europu. Prije spomenuta rekonstrukcija javne rasvjete zajedno za dvije županije trebala bi u potpunosti promijeniti način na koji se to do sada radilo.

U kojim područjima korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti je moguće identificirati mogućnosti suradnje između talijanskih i hrvatskih institucija i tvrtki?

Praktički ne postoji područje u kojem nema prostora za suradnju između talijanskih i hrvatskih institucija i tvrtki. Osobno sam dojma da je ova suradnja do sada bila nedovoljno ostvarena i da su stvarne mogućnosti puno veće. Mislim da se naše dvije zemlje dobro razumiju i da je situacija često slično, barem što se tiče klimatskih i organizacijskih uvjeta. Jasno je da nas nije moguće uspoređivati s stanovišta snage gospodarstva i industrijske razvijenosti, ali baš tu leže mogućnosti za zajednički razvoj i suradnju. Smisao Europske unije jest da rastemo i razvijamo se zajedno.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top