Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Hvala što ste sudjelovali na CROENERGY2013!


Hvala što ste sudjelovali na CROENERGY2013!

Svečanim zatvaranjem završio je energetski događaj godine koji ćemo dugo pamtiti!

Tri bogata konferencijska dana, sudjelovanje predsjednika Josipovića, 50 predavača iz 15 EU zemalja, Kanade i SAD-a, Panel župana i gradonačelnika, godišnja skupština FEDARENE, preko 300 sudionika na otvaranju, noć na Velikom Taboru,… Ukratko – bio je to događaj za pamćenje. Konferenciju su zajednički zatvorili ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac te gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić koja je tom prilikom izjavila – ovo je događaj koji inspirira i motivira za pozitivne promjene koje će se tek događati u našim gradovima i sredinama.

U sklopu konferencije CROENERGY2013 konferencije posebna je pozornost dana provedbi projekata energetske učinkovitosti prema EPC i ESCO modelu u kontekstu Europske direktive o energetskoj učinkovitosti koja izričito potiče takve projekte. Tako je na posebnoj radionici na ovu temu sudjelovao i predstavnik Europske komisije Roman Doubrava te vodeci europski i svjetski strucnjaci na temu EPC modela iz europskog udruzenja ESCO tvrtki eu.ESCO, Berlinske energetske agencije, Energetske agencije pokrajine Gornja Austrija, Energetske agencije Tipperary iz Irske te instituta MWP iz New Yorka. Medju slušateljima bili su predstavnici nekoliko ESCO tvrtki iz Hrvatske, koji su se takodjer uključili u raspravu s pitanjima i komentarima. Kao osnovni zaključci vezano uz uspješnu provedbu EPC projekata oko kojih su se složili svi sudionici mogu se istaknuti sljedeći:

1) Važnost uključivanja lokalne/regionalne samouprave i regionalnih energetskih agencija u provedbu projekata na zgradama javne namjene, što je potvrdjeno primjerima dobre prakse iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Irske i drugih zemalja. Posebno je istaknuta ključna uloga energetskih agencija kao pokretača (eng. facilitator) odnosno svojevrsnog katalizatora provedbe EPC projekata,

2) Nužnost stvaranja povjerenja i općenito dobre vjere te uključivanja obje ugovorne strane (korisnik usluga te ESCO tvrtka) u pregovore u ranoj fazi provedbe projekta kako bi se svi uvjeti detaljno i transparentno dogovorili,

3) Na tržištima odnosno zemljama gdje je EPC model u ranoj fazi razvoja posebno je važno da prvi EPC projekti budu uspješni kako sa stajališta korisnika tako i sa stajališta ESCO tvrtke kako bi poslužili kao primjeri dobre prakse i potaknuli dodatni razvoj trzista. Istaknuti su primjeri nekoliko zemalja gdje je zbog loših početnih primjera projekata tržište ostalo zamrznuto na nekoliko godina.

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top