Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Svečano otvorena konferencija CROENERGY2013!


Svečano otvorena konferencija CROENERGY2013!

Inovativnim modelima financiranja smanjuju se troškovi i rizik ulaganja u energetske projekte.

Priprema projekata za financiranje kojima će se osigurati  mjerljiva energetska učinkovitost i uštede postaje uz odgovarajuća znanja lako provediva. Energetski događaj godine, konferencija CROENERGY2013, koja u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prvi put u Hrvatskoj okuplja neke od vodećih energetskih i financijskih stručnjaka, sudionicima će približiti različite inovativne modele financiranja energetskih projekata putem izlaganja i konkretnih studija slučaja. Konferenciju podržava Europsko udruženje energetskih agencija i regija (FEDARENE) te program ManagEnergy Europske komisije, a skup se održava pod pokroviteljstvom  predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića.

Glavna tema konferencije su ESCO i EPC modeli financiranja koji imaju sve važniju ulogu o razvoju tržišta energetskih usluga u Europi. Inovativnost ESCO pristupa  financiranju krije se u Ugovoru o energetskom učinku koji jamči da će se ulaganje u energetsku učinkovitost isplatiti kroz nastale uštede tijekom daljnjeg korištenja infrastrukture.Ugovor o energetskom učinku, poznat i kao EPC (Energy Performing Contracting) je ugovor između nositelja energetskih usluga (ESCO – Energy Service Company) i vlasnika objekta. Temeljno načelo ovakvog načina financiranja je otplata investicije putem daljnjih ušteda u potrošnji energije, pri čemu ESCO tvrtke preuzimaju tehničke i financijske rizike što u praksi znači da neće naplatiti uslugu ukoliko projekt ne ostvari očekivanu energetsku uštedu.

“Na ovoj Konferenciji okupili smo najbolje – stručnjake, iskustva i programe Europske unije. O energetici u Hrvatskoj treba pričati u kontekstu održivog razvoja, opravdanih ulaganja, poboljšanja kvalitete života građana, novih izvora prihoda za tvrtke i poduzetnike, novih ideja i radikalno drugačijih načina razmišljanja. Energetski projekti pripremaju se godinama, potrebno ih je brižljivo osmisliti i pripremiti. Znanje koje donosimo na ovoj Konferenciji pokazuje da prečica nema, a ako se ipak koriste – na kraju se u pravilu skupo plaćaju“, istaknuo je na otvorenju ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac.

„Kad govorimo o energiji govorimo o znanju, investicijama, ekologiji i budućnosti čovječanstva. Zato je važno da smo se posvetili pitanjima energetske politike i da u tome primjenjujemo europske standarde. Značajna dimenzija ekonomske politike jest fokus na tome da energija bude dostupna svakom pojedincu, a posebno je važno mlade ljude usmjeriti prema kulturi energetske učinkovitosti i ekologije. Podržavam i povaljujem sve one u Hrvatskoj koji se trude da se u građevini, infrastrukturi  i industriji uzimaju u obzir energetski i ekološki standardi. Pohvala i organizatorima konferencije koji na ovaj način otvaraju važna pitanja razvoja Hrvatske, Europe i čovječanstva“, izjavio je predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović na svečanom otvaranju Konferencije.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglasio je da je energija prevažno pitanje svake vlade jer „je nedjeljivo povezano s razvitkom infrastrukture, prometnom povezanošću zemlje, zaštitom okoliša te regionalnim razvitkom. Zadovoljan sam i da je organizator ove Konferencije upravo jedna hrvatska energetska agencija koja je s radom započela prije samo pet godina, a koja je od jučer preuzela predsjedanje Europskim udruženjem energetskih agencija i regija.“

REGEA također razvija, provodi i predlaže inovativne koncepte financiranja energetskih projekata, a kroz svoju je praksu pokazala da je moguće uspješno aplicirati na sve europske izvore financiranja dostupne za Hrvatsku. Veliko iskustvo i rad na međunarodnim projektima svrstavaju ovu agenciju u europski vrh kad je pitanju stručnost i iskustvo u radu na projektima energetske učinkovitosti.

Jedan od trenutno najzanimljivijih projekata ovakve vrste u Hrvatskoj jest projekt  „Zagreb – Energetski efikasan grad“ (zagEE). Riječ je o najvećem projektu energetske obnove javnih objekata i rasvjete u Hrvatskoj u kojem je po prvi put  jedan grad iz jugoistočne Europe koristio sredstva Programa tehničke pomoći – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija (Mobilizing Local Energy Investments – Project Development Assistance, MLEI PDA).  Europska unija je za ovaj projekt sredstva koja će se iskoristiti za izradu dokumentacije za obnovu 87 objekata javne namjene u Zagrebu – vrtića, škola, domova zdravlja i drugih građevina do 2016. godine. Prve rezultate ovog projekta na konferenciji je predstavio pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Marijan Maras.

Izuzev pitanja financiranja energetskih projekata, na konferenciji će biti riječi i o pripremi projekata za financiranje, povezivanju i suradnji između poslovnog i javnog sektora, rad energetskih klastera, korištenje lepeze kreditnih linija i specijaliziranih fondova za financiranje projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Izlagači i sudionici dolaze iz vodećih europskih i domaćih financijskih institucija kao što su Europska investicijska banka, Europska banka za obnovu i razvitak, HBOR, HAMAG, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te iz ministarstava gospodarstva, regionalnog razvoja i EU fondova te poduzetništva i obrta. Posebno će biti zanimljiv panel župana i gradonačelnika koji će otkriti svoje projekte i planove postizanja energetske učinkovitosti, ali i dati svoje viđenje napretka pojedinih regija i Hrvatske u cjelini na ovom polju.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top