Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Gradonačelnici upravljaju Europom na jedan dan – EU Zelenom planu potrebne su lokalne akcije!


15. ožujka 2024. u zajedničkoj organizaciji Europskog parlamenta i Flamanske vlade u Bruxellesu održana je konferencija koja je okupila vodeće europske političare i stručnjake na temu klime, energije i održivosti. Gradonačelnici i čelnici više od 220 europskih gradova i općina okupili su se u Europskom parlamentu kako bi razgovarali o klimatskim mjerama i zatražili mjesto za stolom u raspravama o klimi i energiji.

Panel Fit for 55 preveden u lokalna rješenja, na kojem je sudjelovao i ravnatelj REGEA Julije Domac, fokusirao se na konkretne strategije i pristupe koji su već provedeni u regijama širom Europe kako bi se ostvarili ciljevi Zelenog plana. Domac je podijelio svoje iskustvo rada u jednoj od najuspješnijih europskih energetskih agencija te naglasio ključnu ulogu koju lokalne  vlasti imaju u ostvarivanju energetske tranzicije i prilagodbe klimatskim promjenama.

Prestanimo se sakrivati iza kompliciranih izraza kao što su one-stop-shop, facititating-energy-transition, improving-energy-performance… Nama trebaju brze i velike investicije. U sunčane elektrane na svim krovovima. U zgrade, javne i privatne. U europsko sunce i vjetar umjesto ruskog, američkog ili katarskog plina. Nama trebaju baterije i europska industrija koja ih proizvodi. Nama trebaju dalekovodi i pametne mreže da možemo brzo i što jeftinije transportirati energiju s Baltika u Hrvatsku i iz Hrvatske u Portugal. Nama treba EUROPSKA ENERGIJA i europska energetska neovisnost kako bismo bili sigurni i kako bismo izbore pratili bezbrižni i bez straha od populizma i utjecaja iz nedemokratskih država.

A što se zaštite klime tiče, trebamo prestati živjeti u zabludi kako ćemo moći na na razini europskih građana i na razini EU napraviti drastične pomake u smanjenju emisija CO2. Mi ćemo tu emisiju ionako smanjiti kad osiguramo vlastitu energiju iz obnovljivih izvora. Za europsku i lokalnu razinu, a u Hrvatskoj posebno, bit će ključna prilagodba na klimatske promjene. Treba se prilagoditi i pripremiti, to moramo puno više komunicirati, jer će sve nas, hrvatske građane, nakon neke vremenske nepogode zanimati samo jedno – kako ćemo se idući puta zaštiti bolje i kako ćemo idući puta biti spremniji. A građanima uz to treba osigurati vlastitu, sigurnu i priuštivu energiju. To je jedino rješenje problema koji imamo i za koji imamo sve manje vremena. istaknuo je Domac u svom obraćanju

Na panelu su uz Domca sudjelovali i  Alison Gilliland, članica Gradskog vijeća Dublina, Tine Heyse, zamjenica gradonačelnika Genta, Vlasta Krmelj, direktorica Regionalne agencije za energetiku i klimu Podravje iz Maribora, Paula Pinho, direktorica sektora u Općoj upravi za energiju Europske komisije.

Sudionici konferencije na koncu su imali priliku potpisati i deklaraciju o prevođenju EU Zelenog plana u lokalne akcije, koja naglašava važnost suradnje između europskih, lokalnih i regionalnih lidera u ostvarivanju ciljeva Zelenog plana.

 

 

 

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top