Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dan edukacije o klimi


Na razini Europske komisije, a kao inicijativa u sklopu Europskog prostora obrazovanja, 25. studeni 2021. je po prvi puta obilježen kao Dan edukacije o klimi. Tim povodom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske odigrana je edukativna igra Klimatski kolaž na poziv Posebnog savjetnika predsjednika za energiju i klimu dr.sc. Julija Domca, a u organizaciji Udruge Tatavaka koja je igru iz Francuske donijela u Hrvatsku.

Klimatski kolaž inovativni je pedagoški alat koji je osmišljen da na zabavan način široj javnosti, ali i stručnjacima, objasni što je i kako djeluje klima te da pruži cjelokupan pregled uzroka i posljedica klimatskih promjena te nauči na koje načine se može učinkovito djelovati.

Na prezentaciji Klimatskog kolaža sudjelovali su nastavnici i profesori iz Gimnazije Pula, Agronomske škole u Zagrebu, Strukovne škole Ivana Šveara Ivanić Grad, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Srednje škole Zlatar, I. gimnazije Zagreb, Klasične gimnazije Zagreb i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb.

Profesorima i nastavnicima edukativnu igru Klimatski kolaž, koja im može pomoći u radu u školi, prezentirali su nacionalna koordinatorica za Klimatski kolaž Ivana Kordić, predstavnica inicijative Znanstvenici za klimu izv. prof. dr. sc. Dubravka Vitali Čepo te predstavnica Udruge Tatavaka Maja Flajsig.

Pozdravljajući nazočne profesore, predsjednik Zoran Milanović naglasio je kako u okviru svojih ovlasti kontinuirano pokušava skrenuti pozornost na problem klimatskih promjena. Iako je riječ o globalnom problemu, predsjednik Milanović smatra kako i Hrvatska, iako mala zemlja, može doprinijeti zaštiti klime. Istaknuo je kako je to važno za Hrvatsku i zbog toga što je vezana uz turizam, a turizam ne ide bez čistog okoliša.

Bez obrazovanja i informiranosti nema budućnosti ni napretka. Znamo koliko je važno znanje za kritičko promišljanje. Na temu prilagodbe klimatskim promjenama trebat će nam ga dosta, jer je svaka nova tema o kojoj šira javnost ne zna dovoljno, podložna manipulacijama i krivom vođenju.

Klimatska kriza mogla bi postati najvećom svjetskom krizom o čemu ćemo tek svjedočiti. Naša je zadaća danas da krenemo mijenjati stvari na bolje. Prvi korak je da naučimo o njoj što je više moguće, a onda da to znanje prenesemo dalje. – istaknuo je dr.sc. Julije Domac

Profesorima i gostima na početku prezentacije obratila se i ataše za administrativnu i europsku suradnju Veleposlanstva Francuske Republike u RH Mia Matković te veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj. E. Simon Derek Thomas.

Ponosna sam što mogu reći da smo nedavno ostvarili i cilj koji smo si zadali za 2021. godinu. Klimatski kolaž premašio je 1000 sudionika koji su kroz njega osvijestili urgentnost klimatske krize kao i doprinos koji možemo dati, kao pojedinci i kao društvo, ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.“, rekla je Ivana Kordić iz udruge Tatavaka, koja s kolegicom Anom Robb djeluje kao nacionalna koordinatorica za širenje Klimatskog kolaža.

Kolaž je izrastao u globalni pokret te ga je dosad odigralo gotovo 250.000 ljudi u 50 zemalja svijeta.

Ovom je prigodom predstavljen i inovativni alat Freska ekološke renesanse, autora Juliena Dossiera, kroz koji su u zadnjem dijelu događanja sudionici osmislili viziju jedne održive i otporne zajednice.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top