Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Na krovu bolnice Krapinske toplice postavljena sunčana elektrana


Specijalna bolnica Krapinske toplice sklopila je inovativni ugovor o isporuci energije iz obnovljivih izvora s fiksnom cijenom električne energije na 10 godina.

17.prosinca 2021. održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno skoro puštanje u rad sunčane elektrane na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice koja će bolnicu opskrbljivati sa oko 10% potreba, no pružit će stabilizaciju cijene i usluge opskrbe električnom energijom. Tehničku dokumentaciju za elektranu izradio je tim iz REGEAe (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) kroz projekt PVMax, a koji za cilj ima osunčati mnoge krovove ne samo na području Krapinsko – zagorske županije već cijele Hrvatske.

 

Ugovor o isporuci električne energije, tzv.PPA ugovor, nam se pokazao kao optimalno rješenje u svrhu osiguranja potpuno zelene opskrbe električnom energijom za dio naših potreba. Energija dolazi sa  krovova, proizvodi se tu gdje se i troši što svakako ima pozitivan utjecaj i na smanjenje opterećenja na opskrbnu mrežu HEP ODSa. Glavni razlozi prijedloga PPA ugovora za nas su bili pružanje mogućnosti ugovaranje povoljnije električne energije od postojeće cijene struje za Specijalnu bolnicu, fiksna cijena električne energije na deset godina koja dolazi iz 100% obnovljivog izvora energije, te nula kuna troška za samu bolnicu . – u svom je obraćanju za medije istaknuo dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e

Specijalna bolnica Krapinske toplice sklapanjem PPA ugovora nije bila dužna osigurati novac za plaćanje investicije, već se ista isplaćuje kroz dugoročni otkup električne energije po utvrđenoj fiksnoj cijeni tijekom deset godina.

Tim iz REGEA-e proveo je detaljnu analizu koja je pokazala kolika je površina moguća za instalaciju sunčane elektrane.

Fiksna cijena koja nam je omogućena ovim projektom i održivost korištenjem sunca kao obnovljivog izvora energije za našu bolnicu velika je stvar. Trenutno naša bolnica za opskrbu u višoj tarifi (tj. tijekom dana) plaća oko 1 kunu za utrošeni kWh energije. Temeljem PPA ugovora sva struja koja dolazi iz sunčane elektrane će nas koštati oko 0,8 kuna po kWh, odnosno povoljnija je za oko 20%. Kako se očekuju povećanja cijene električne energije u narednim godinama ova razlika biti će vjerojatno i veća. Sav novac od ušteda moći ćemo reinvestirati za daljnje potrebe bolnice. Bez kune novog zaduženja i troška dobili smo investiciju koja nas vodi prema zelenoj budućnosti zdravstva u Hrvatskoj. – pojasnila je Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić

Iz REGEAe ističu brojne prednosti ovakvog načina ugovaranja. Prvi je svakako transparentnost te realizacija sunčane elektrane bez potrebe osiguranja novčanih sredstava za njezinu nabavu i ugradnju i održavanje od strane vlasnika krovova (javnih ustanova ili privatnih subjekata). Cijena električne energije je povoljnija, a najvažnije – ona je i fiksna i 100% obnovljiva.  PPA ugovorom u potpunosti je prebačen rizik realizacije na privatnika koji mora projektirati, financirati, izgraditi i održavati sunčanu elektranu u periodu od deset godina u slučaju specijalne bolnice.

Specijalna bolnica Krapinske toplice plaća energiju isključivo po obračunu isporučene energije pa se stoga u slučaju pojave kvarova na sunčanoj elektrani privatnik brine da se isti otklone u najkraćem mogućem  roku.

Krapinsko – zagorska županija odavno se postavila na kartu zelenih i održivih županija u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom samo smo napravili korak više, a planiramo i dalje. Gdje god se procijeni da je moguće i financijski prihvatljivo, a poboljšava uvijete života naših građana ulažemo i inovativno promišljamo. REGEA nas na tom putu uspješno vodi već 13-u godinu, a svoje smo primjere dobre prakse do sad imali priliku pokazati ne samo drugim županijama već i u Bruxellesu. Nakon Opće bolnice Zabok, sunčana elektrana je instalirana i na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice. U narednom razdoblju napravit ćemo detaljnu analizu i ostalih ustanova. Cilj nam je da naša zelena bajka na dlanu zaista bude zelena i održiva. – prisutnim novinarima obratio se i župan Željko Kolar.

REGEA je zajedno sa Krapinsko-zagorskom županijom s pripremom projekta sunčane elektrane u Specijalnoj bolnici Krapinske toplice krenula polovicom ove godine. Od ideje do realizacije trebalo im je manje od šest mjeseci.

PVMax projektom najavili su tijekom tri kalendarske godine obuhvatiti više od 3000 zgrada – obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada. Svi zainteresirani mogu se javiti na aktualni Javni poziv PVMax projekta (https://regea.org/) kojim se besplatno dodjeljuje tehnička pomoć u pripremi projekata sunčanih elektrana (tehničko, pravno i financijsko savjetovanje vlasnika krovova). Projektom će se osim pripreme sunčanih elektrana provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet sunčanih elektrana.

 

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top