Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

CROENERGY2015 – dobar, bolji, najbolji


CROENERGY2015 - dobar, bolji, najbolji

Treća u nizu, naša tradicionalna  konferencija o financiranju energetskih projekata održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u suorganizaciji Europskog udruženja regija i energetskih agencija FEDARENE i Europske banke za obnovu i razvoj kao institucionalnog partnera, a uz potporu sponzora – Lipapromet d.o.o., Philips d.o.o., Agrokor Energija d.o.o., Brunata d.o.o. te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na svečanom otvaranju konferencije sudjelovali su mnogi domaći i strani uglednici iz političkog i gospodarskog sektora kojima su se obratili dr.sc Julije Domac, ravnatelj Agencije i predsjednik FEDARENE, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda Grada Zagreba za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Davor Inđić, glavni bankar u hrvatskom Uredu Europske banke za obnovu i razvoj, Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tsvyatko Velikov, predstavnik Europske komisije, mr.sc. Marija Šćulac  Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode te dr. sc. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Konferencija je podijeljena na niz panela i sekcija kako bi se na najbolji način odgovorilo zahtjevima i interesima šireg kruga dionika te približio sektor energetike i financiranja energetskih projekata svim zainteresiranima. Voditeljica ureda ravnatelja, Dina Studen, moderirala je uvodnim sekcijama.

Na samom početku konferencije održana je sekcija – Energija, gospodarstvo, financiranje, čiji cilj je bio približiti sudionicima temu financiranja energetskih projekata te pružiti odgovore na često postavljena pitanja, kao npr.: kako pokrenuti energetsku obnovu te koji su ključni koraci u osiguranju financiranja za energetske projekte? Sekciju je moderirao ugledni ekonomski analitičar mr.sc. Velimir Šonje, a u njoj su  predstavljeni najbolji primjeri realiziranih domaćih i međunarodnih projekata, uz sudjelovanje predstavnika Europske komisije, Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Posebna sekcija programa bila je posvećena predstavljanju tri iznimno uspješna energetska projekta iz područja javne uprave, poduzetništva i javno-privatnog partnerstva, a koja je organizirana u suradnji sa Zagrebačkom bankom.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel rasprave o  inovativnim načinima financiranja i provedbi energetskih projekata  te investicijskim potencijalima energetskih projekata koje je moderirao iskusni novinar i urednik HRT-a Mislav Togonal. Na panelima su sudjelovali vodeći stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih banaka, lokalne i regionalne samouprave i ostalih gospodarskih subjekata.

U suradnji s Europskim fondom za energetsku učinkovitost održana je sekcija –  Otključavanje potencijala za energetske investicije u europskim regijama. U sklopu sekcije vodeći stručnjaci raspravljali su o financijskoj održivosti energetskih projekata i načinu jačanja kapaciteta lokalnih vlasti, a jedna od tema bila je  i najbolja europska praksa iz područja ESCO načina financiranja projekata odnosno Ugovora o energetskom učinku (EPC).

Završna sekcija, koja je organizirana sa udrugom DOOR, osvrnula se na mogućnosti sudjelovanja građana u procesu energetskog planiranja, provedbu aktivnosti, ali i financiranju projekata putem modela grupnog financiranja.

Konferenciju je posjetilo više od 200 posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske i šire. Dan u znaku energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prigodno je završio svečanom večerom u Muzeju suvremene umjetnosti.

I ovim putem, REGEA tim svima zahvaljuje na sudjelovanju, a podsjetimo – priča je počela 2011. godine u Cavtatu, nastavila se 2013. godine u Tuheljskim toplicama te ove u Zagrebu. Dobar, bolji, najbolji. Nastavit će se i dalje, ali o tome više informacija u 2017. godini!

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top