Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

30 stabala za 30 godina Interrega!


Ovogodišnjim se Europskim danom suradnje obilježava 30 godina postojanja Interreg programa. Čak 30 godina prekogranične suradnje znači jako puno,jer je Europska unija upravo i satkana od različitih nacija, kultura i ekonomija i temelji na međusobnom razumijevanju i suradnji s ciljem postizanja maksimalnog potencijala za rast i razvoj.

Kako bi se potaknula suradnja, Europska unija provodi različite programe suradnje, a jedan od najznačajnijih je  Interreg program. Svrha programa je poticanje regija na međusobnu suradnju i rješavanje zajedničkih izazova, kao što su klimatske promjene, socijalna inkluzija, poticanje gospodarske i kulturne suradnje, rješavanje pitanja migranata te ostalih važnih područja.

U uvjetima globalne pandemije ove godine, umjesto organizacije jednog zajedničkog prekograničnog događaja kroz program Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska -Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., donesena je odluka da je najbolji način obilježavanja 30 godina Interrega organizacija tri istovremene lokalne manifestacije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U svakoj od navedenih zemalja tijekom rujna i listopada 2020. godine zasađeno je po 10 stabala na odabranoj javnoj površini. Ukupno 30 stabala predstavlja će 30 godina uspješne Interreg suradnje. U Hrvatskoj je taj dan obilježen u Gradu Karlovcu, a Glavni organizator događanja bila je Regionalna energetskaagencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Obilježavanju je prisustvovala Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev, predstavnici Karlovačke županije i Grada Karlovca te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac, ujedno i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te predsjednik europskog udruženja regija i gradova FEDARENE.

Ovaj simbolični čin zapravo znači razvoj, projekte, buduću suradnju. Konkretno ovdje govorimo o Interregu IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Zašto baš grad Karlovac? To je grad koji se nalazi u parku, grad koji provodi brojne projekte iz fondova EU, a posebno surađuje sa drugim državama na pitanju Interreg programa. Želim uspjeh u budućim projektima koji se provode, posebno projektima po pitanju Zelenog pana, održivog okoliša i svega što je bitno za daljnji rad, razvoj i napredak grada Karlovca i Karlovačke županije, poručila je ministrica dok je dr. Julije Domac istaknuo kako je REGEA do sad provela 20 Interreg projekata

Zadnji projekt je upravo u tijeku i krajem mjeseca očekujemo puštanje u pogon nove kotlovnice na biomasu u Ogulinu. To je pravi smisao Interreg projekata – Republika Hrvatska koja pripada europskoj obitelji ne samo da financira aktivnosti i projekte koji su važni nego i pronosi europske vrijednosti i znanje hrvatskih stručnjaka u susjedne zemlje. Republika Hrvatska spremna je i za novu perspektivu. Nakon ovog pripremnog razdoblja, imamo dovoljan potencijal stručnjaka koji se mogu uključiti u projekte Zelenog plana, Zelenog oporavka i na ovom području sigurno imamo nešto i za ponuditi Europskoj uniji.

Dva posljednja projekta provedena iz Interreg programa na području Karlovačke županije, Renew Heat i Wood Key, bave se pokretanjem energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – biomase.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 13.596.666,00 kuna, od čega 7.659.803,00 kuna iznosi udio REGEAe i Karlovačke županije. U sklopu projekta Renew Heat u Hrvatskoj je ugrađena kotlovnica u Srednju školu Duga Resa, a u sklopu projekta Wood Key trenutno je u izgradnju zajednička kotlovnica za OŠ I.B. Mažuranić i Obrtničku i tehničku školu Ogulin čije je svečano otvorenje predviđeno za 21. Listopada ove godine. Oba projekta ostvaruju značajne financijske uštede, koriste obnovljive izvore energije te potiču ekonomiju i suradnju na lokalnoj razini i prekograničnom tržištu.

Interreg program samo je jedan u nizu koji će nam biti dostupan i uz novu financijsku perpektivu u kojoj ćemo na raspolaganju imati više od 22 milijarde eura zajedno ss sredstvima izPrograma oporavka. Obilježavanje 30 godina Interreg programa sjajna je prilika da se još jednom zapitamo i odgovorimo na pitanje – gdje želimo biti za još 30 godina…?

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top