Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Naša iskustva i za Crnu Goru!


Naša iskustva i za Crnu Goru!

U sklopu dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, Krapinsko-zagorska županija i Regionalna energetska agencija sastale se danas u Krapini u prostorijama Županijske komore, s delegacijom iz Crne Gore predvođenu predstavnicom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, gospođom Anom Vukadinović. Delegacija je bila sastavljena od 17 dužnosnika, gdje im je pobliže predstavljen projekt Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini – EE CULTURE.

Posjet je bio organiziran od strane Ministarstva  regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, njihov predstavnik gospodin Neven Vajnaht uvodno je sve prisutne pozdravio, te rekao kako je upravo on zadužen za sadržajnu provjeru ispravne provedbe projekta EE CULTURE te za ovjeravanje troškova. Istaknuo je, da je projekt EE CULTURE jedini iz cijele Hrvatske odabran kao primjer dobre prakse kako rekonstruirati objekt kulturne baštine po niskoenergetskom principu, koji je sufinanciran iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija- Hrvatska 2007. – 2013.  Zahvalio se vodećem partneru REGEA-i na vrlo uspješnoj dosadašnjoj suradnji i izrazio je zadovoljstvo što će imati prilike u živo vidjeti obnovljenu Županijsku palaču, što će mu olakšati posao kod pregledavanja zaključnog izvješća partnera o napretku.

Prisutnima se ukratko obratio i Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja REGEA-e, koji je održao kratku prezentaciju o REGEA-i, njezinim djelatnostima, aktivnostima i uspješno provedenim  domaćim i međunarodnim projektima.

Dobrodošlicu je gostima iz Crne Gore poželio i zamjenik župana  Krapinsko-zagorske županije, Anđelko Ferek Jambrek, koji je kazao da je županija zahvaljujući uspješno odrađenom projektu EE CULTURE, poreznim obveznicima kratkoročno uštedjela 1,5 milijuna kuna, a dugoročno će zbog ušteda na energiji za grijanje i hlađenje taj iznos biti i višestruko povećan. Naime, palača je obnovljena prema niskoenergetskim standardima gradnje te je postala svojevrsna „zvijezda vodilja“ dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije objekta kulturne baštine te promicanja zaštite kulturne baštine i energetske učinkovitosti kao resursa u gospodarskom razvoju prekograničnog područja.

Na samom kraju, detaljnije o projektu EE CULTURE, govorila je pomoćnica ravnatelja REGEA-e Ivana Horvat. Izložila je rezultate i neposredne učinke projekta – energetsku rekonstrukciju dvaju objekata kulturne baštine Vila Rožle u Velenju na području Republike Slovenije i Županijsku palaču u Krapini na području Republike Hrvatske. Izvedba demonstracijskih energetskih sanacija bila je prioritet prekograničnog područja, jer će se tek s vidljivim i konkretnim rezultatima, biti omogućen daljnji razvoj područja na kojem se susreću energetika i zaštita kulturne baštine.

Nakon svih prezentacija pušteni su filmovi obnovljenih objekata. Potom je uslijedio posjet rekonstruiranom  objektu Županijske palače uz stručno vodstvo nadzornog inženjera gospodina Zvonka Benjaka.

Cilj ovog posjeta bilo je umrežavanje dviju država za učinkovitije rješavanje energetskih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije općina, gradova i županija  što omogućava i bolje korištenje sredstava europskih fondova. Kulturna baština je naš identitet, temelj naše prepoznatljivosti u svijetu, zato je bitno da je sačuvamo za buduće naraštaje i predamo je onakvu kakvu smo naslijedili, te da je istovremeno pomoću suvremenog znanja prilagodimo našim potrebama.

Sudionici su na kraju zaključili kako se nadaju da je ovaj susret tek početak jedne lijepe i dugoročne prekogranične suradnje.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top