Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Započinje projektiranje zgrada pilot bloka!


Započinje projektiranje zgrada pilot bloka!

Zagreb – Pionirski projekti uvijek su posebni izazov, ali i mjera vrijednosti i smisao postojanja energetskih agencija. U sklopu prvog dijela druge faze Programa Revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada zadatak je provesti energetsku obnovu petnaest pilot građevina koje se nalaze u Donjogradskom bloku Klaićeva-Medulićeva-Deželićeva-Kačićeva u Gradu Zagrebu koji se nalazi neposredno uz Muzej Mimara. Energetska obnova uključuje u arhitektonsko građevinskom dijelu rekonstruiranje ovojnice (fasada) građevina s vanjske strane, toplinsku izolaciju zidova s unutrašnje strane, izoliranje krovišta ili stropnu konstrukciju ukoliko je krovište negrijano, izoliranje stropova prema negrijanim podrumima i zamjenu vanjske stolarije, te ostale radove potrebne za poboljšanje funkcionalnosti prostora. U strojarskom dijelu planira se eventualno zamjena starih i neučinkovitih plinskih uređaja novim, veće učinkovitosti.

Okončanjem postupka nabave, ovih dana započinje i projektiranje svih petnaest pilot građevina čija se energetska obnova očekuje krajem 2015. i tijekom 2016. Ovo je velik iskorak u odnosu na tzv. točkastu obnovu koja je do sada bila uobičajena praksa u našim urbanim područjima.

Strateški ciljevi cjelokupnog Programa revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada uključuju obnovu 10% zgrada na području Donjeg grada do 2020. godine te 30% zgrada do 2030. godine. Obnova zgrada u sklopu pilot bloka predstavlja prvi korak u ostvarivanju ovih ciljeva te će se na odabranim pilot zgradama provjeriti i doraditi svi tehnički, ekonomski i provedbeni aspekti koji su analizirani u pripremnoj fazi provedbe. Energetskom obnovom predviđeno je smanjenje potrošnje energenata za najmanje 15% u odnosu na postojeće stanje, pri čemu su koristi koje će se ostvariti šire od samih energetskih ušteda te uključuju razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, pozitivan utjecaj na BDP, povećanu kvalitetu života, povećanu vrijednost i atraktivnost nekretnina i druge.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top