Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Seminar – “Energetika u razvoju Republike Hrvatske”


Seminar -

Povodom Zagrebačkog energetskog tjedna 16. 5. (četvrtak) Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike organizirale su seminar u kojem su predstavljene najnoviije tehnologije i konkretni projekti koji su provedeni ili će se provesti u Hrvatskoj.

Seminar je započeo predavanjem gospodina Miroslava Krepela, dipl. ing. el. na temu Elektroenergetska postrojenja i zaštita okoliša u kojem je objašnjeno na što obratiti pažnju prilikom projektiranja i izvođenja takvih postrojenja. Konkretno je bilo riječi o zaštiti od visokog napona, požarnoj zaštiti, zaštiti od buke, zaštiti od kemijskog onečišenja te o ostalim srodnim temama.

Sljedeće predavanje je održao gospodin Goran Herceg, dipl. ing. stroj. pod nazivom Primjena obnovljivih izvora energije na hotelu Amabilis u Selcu. U hotelu je izveden kompleksan sustav koji se sastoji od sustava solarnih kolektora, dizalica topline na zrak, iskorištavanja otpadne energije iz klimatizacijskog sustava i ventilacijskog rekuperatora zraka.

Nakon pauze za kavu predavao je gospodin Silavno Sušilović, dipl. ing. stroj. koji je pojasnio kako razgovarati s investitorima i na što posebno skrenuti pažnju prilikom planiranja investicije u termotehnički sustav, a dao je i osvrt na iznimno visoke uštede energije u pogonu zgrade Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku zahvaljujući modernim sustavima grijanja.

Dr. sc. Aco Šikanić, dipl. ing. stroj. je ispričao dojmove i tijek događaja prilikom pripreme gradnje nove vjetroelektrane Zelengrad kod Obrovca koja bi u konačnici trebala imati snagu od 99 MW. Objasnio je vrlo kompliciran i dugotrajan postupak dobivanja potrebnih dozvola te iznio tehničke karakteristike ovog sustava.

Gospodin Mijo Zglavnik, dipl. ing. stroj. je održao prezentaciju Obnovljivi izvori energije moda ili potreba? u kojoj je naposljetku naglašeno kako su obnovljivi izvori energije ne samo potreba, nego i obveza.

Prof. dr. sc. Davor Škrlec  s Fakulteta elektrotehnike i računarstva je održao zanimljivo predavanje na temu “Električna vozila za energetski učinkovitiji Zagreb na karti EU” u kojem je analizirano trenutno stanje i mogućnosti koje nam se pružaju kako bismo imali energetski učinkovit promet.

Potom je dr. sc. Živko Ilijevski iznio analizu efikasnosti termoelektrana na biomasu na konkretnom primjeru buduće TE Koprivnički Ivanec snage 20 MW. Izgaranje drvne sječke će se odvijati u cirkulirajućem sloju (tehnologija CFB) čime se postiže efikasnost izgaranja od čak 99 %. Ukoliko se korisno iskorištava električna i toplinska energija tada je efikasnost elektrane oko 80 %.

Naposljetku je gospodin Mario Maltar, dipl. ing. stroj. održao prezentaciju pod nazivom Termouljne kotlovnice na biomasu u Hrvatskoj u sklopu koje je analizirao prednosti i nedostatke takvih elektrana i objasnio njihove sastavne dijelove na konkretnim primjerima.

Ukupno gledajući, bio je to vrlo interesantan seminar gdje se moglo čuti pregrš korisnih informacija stoga se već veselimo idućem Zagrebačkom energetskom tjednu.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top