Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zastupnici Skupštine Grada Zagreba pozdravili naš projekt


Zastupnici Skupštine Grada Zagreba pozdravili naš projekt

Danas 30. siječnja 2015. godine, Grad Zagreb je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske predstavio zastupnicima Skupštine Grada Zagreba rezultate i buduće aktivnosti prve faze projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada.

U svom pozdravnom govoru prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gospođa Sandra Švaljek i pritom naglasila kako su u zadnjih deset mjeseci aktivnosti na projektu Revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada odrađene ambiciozno, obuhvatno i sadržajno.

Projekt Revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada zastupnicima Skupštine Grada Zagreba na čelu s Predsjednikom Gradske Skupštine g. Darinkom Kosorom predstavio je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koji je istaknuo da je energetska obnova prioritet nove politike Europske unije pri čemu Grad Zagreb mora slijediti primjere urbane obnove drugih europskih metropola.

Dugoročni ciljevi projekta uključuju obnovu 10% zgrada na području Donjeg grada do 2020. godine te 30% do 2030. godine, ali također i proširenje programa na cjelokupno područje Grada Zagreba. U tu svrhu predviđena je uspostava trajnog i sveobuhvatnog financijskog mehanizma u obliku revolving fonda pod nazivom Fond za razvoj Grada Zagreba – FORA, a također i uspostava gradske ESCO tvrtke, a što se planira do sredine 2016. godine.

Projekt je pokrenut u ožujku 2014. godine, a do sada su izvršene pripremne aktivnosti za pokretanje investicija, a što uključuje sljedeće:

  • Utvrđivanje tehničkih smjernica za provođenje revitalizacije i energetske obnove, investicijskog potencijala i analize mogućih energetskih i financijskih ušteda;
  • Identifikacija, strukturiranje i razrada financijskog mehanizma za poticanje revitalizacije i energetske obnove;
  • Izrada prijedloga zakonskog i institucionalnog okvira za sprečavanje vandalskog grafitiranja;
  • Izrada komunikacijske strategije;
  • Priprema revitalizacije i obnove 2 pilot bloka.

Navedene aktivnosti proveo je stručni tim pod koordinacijom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, kojoj je Grad Zagreb jedan od osnivača, a također su bili uključeni i suradnici iz više gradskih ureda, stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb, Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, tvrtke Arhivanalitika te pravni stručnjaci iz nekoliko odvjetničkih ureda. Na temelju rezultata pripremnih aktivnosti tijekom 2015. godine planirano je pokretanje obnove zgrada u sklopu dva pilot bloka i to:

  • Pilot blok Medulićeva – Klaićeva – Kačićeva – Prilaz Gj. Deželića,
  • Pilot blok Cesarčeva – Vlaška – Bakačeva.

 Pokretanjem projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada, Grad Zagreb svrstao se uz bok većini europskih metropola koje također provode slične programe, a suradnju na projektu i podršku najavili su Europska banka za obnovu i razvitak – EBRD te Europska investicijska banka –EIB. Ovaj projekt odgovor je Grada Zagreba na vidljivi problem zapuštenosti gradske jezgre (stare instalacije, loše stanje vanjskih ovojnica i drvenarije, neuređeni zajednički prostori – tavani, podrumi, stubišta) uslijed čega pada potražnja za stambenim prostorom, a vrijednost mu opetovano pada. Zapuštenost stare gradske jezgre dovodi do smanjene posjećenosti od strane samih stanovnika grada, a posljedično pada promet i u trgovinama, ugostiteljskim objektima i lokalima – kupovine se obavljaju u trgovačkim centrima na periferiji. Grad Zagreb na ovaj način u cjelosti gubi na atraktivnosti kao turistička destinacija, jer turisti su u pravilu zainteresirani za razgledavanje povijesnog središta grada. Ukoliko je sam centar metropole zapušten i bez sadržaja, postoji opasnost da turisti za njega izgube zanimanje. Obnova zgrada jedna je od bitnih tema i velikih potencijala energetske politike EU-a i vodećih zemalja za razdoblje do 2050.

Predstavljeni projekt Revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada izazvao je pozitivne reakcije zastupnika Skupštine Grada Zagreba koji su izrazili zadovoljstvo ovakvom vrste inicijative čijom će se realizacijom Grad Zagreb približiti viziji modernog grada 21-og stoljeća.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top